Companii

“Este dezamagitor sa vezi cate oportunitati sunt in imobiliare, dar nu sunt conditii pentru a profita de ele”

“Este dezamagitor sa vezi cate oportunitati sunt in imobiliare, dar nu sunt conditii pentru a profita de ele”

Ingo Nissen, country manager al Sonae Sierra: Nu am platit prea mult pe terenurile din portofoliu, tinand cont ca in 2007, cand am cumparat noi, piata era in alte conditii si toate companiile erau in competitie pentru terenuri. Intre timp, bineinteles ca vremurile s-au schimbat, iar in conditiile actuale pretul nu ar mai fi corect.

05.10.2009, 23:25 42

"Am mai trait o criza a petrolului, la mijlocul anilor '80, carea fost destul de dureroasa, dar a durat doar un an. Criza pe care otraversam acum insa are cel mai puternic impact in dezvoltareaimobiliara. Este dezamagitor sa vezi cate oportunitati sunt, dar nusunt conditii pentru a profita de ele. Veniturile retailerilor sereduc, astfel ca este dificil de semnat contracte sustenabile, iarbancile pana de curand stateau de vorba doar la o cafea", declaraNissen, care conduce operatiunile din Romania ale unuia dintre ceimai mari proprietari de centre comerciale din Europa, cu peste 50de proiecte in portofoliu.

Nissen are 54 de ani si a intrat in echipa Sonae Sierra in 2000,anterior lucrand pe pozitiile de project manager si site manager incadrul unor firme germane in Hanovra, Mainz sau Dusseldorf.

Unul dintre mallurile din portofoliul Sonae Sierra este RiverPlaza din Ramnicu-Valcea, pe care portughezii l-au cumparat in2007, dupa care compania a achizitionat terenuri pentru constructiaa doua centre comerciale in Craiova si Ploiesti si a intrat intr-unparteneriat cu firma irlandeza Caelum Development pentruconstructia proiectului ParkLake Plaza din Titan, Bucuresti.

"Bancile au inceput sa stea de vorba cunoi"

Investitiile totale in cele trei proiecte erau estimate laaproape 900 mil. euro, dar in prezent nu se desfasoara lucrari deconstructii pe niciunul dintre aceste terenuri.

"Nu am platit prea mult pe terenurile din portofoliu, tinandcont ca in 2007, cand am cumparat noi, piata era in alte conditiisi toate companiile erau in competitie pentru terenuri. Intre timp,bineinteles ca vremurile s-au schimbat, iar in conditiile actualepretul nu ar mai fi corect. (...) Investigam mai multe proprietatipe care am putea sa le cumparam, dar preturile continua sa fiedestul de mari", a mai spus reprezentantul Sonae Sierra.

Compania portugheza are birouri si in Spania, Germania, Italia,Grecia sau Brazilia, iar in statele vestice creditarea pare sa deaprimele semne de dezmortire.

"Colegii din Germania spun ca da, cei din Italia au obtinutfinantare pentru un proiect, dar in Romania nu simt inca schimbarimari, dar macar am inceput sa vorbim cu bancile. Toate cer caproiectele sa fie preinchiriate in proportie de 40-60%, iardobanzile propuse difera intre 3,75% si 7%, in functie degarantiile implicate. Vorbim atat cu banci locale, cat si cu banciinternationale", a mai spus Nissen.

Managerul Sonae evita sa faca estimari privind momentul in carefirma va incepe lucrarile la vreunul din cele trei proiecte dinRomania si spune doar ca proiectul care se va dovedi a fi cel maiprofitabil va fi primul inceput. In ciuda faptului ca numeroaseproiecte din afara Capitalei inregistreaza rezultate slabe privindtraficul si vanzarile, Nissen ramane optimist in ceea ce privesteproiectele din Craiova si Ploiesti.

"Piata din Craiova mi se pare rezonabila: sunt doua centrecomerciale in dezvoltare, al nostru si West Gate Center (dinportofoliul Immoeast - n.r.), care daca vor fi construite, nu credca vor duce la o suprasaturare a pietei. In Ploiesti situatia estecomplet diferita, cu cinci-sase proiecte anuntate, dar cred ca avemsanse bune sa il construim pe unul dintre primele. In plus, terenulnostru este foarte aproape de principala iesire de pe viitoareaautostrada din Bucuresti", spune Nissen.

Piata locala a centrelor comerciale s-a dezumflat puternic inacest an, cand mai mult de 90% din cele aproximativ 100 de proiecteanuntate au fost puse in stand-by. Cea mai mare parte a proiecteloroprite nu vor fi realizate deloc, cel putin pe termen scurt simediu, ca urmare a saturarii unei piete cu o putere financiara subestimarile din perioada 2006-2008.

Sonae in Romania:

  • A platit in mai 2007 aproximativ 42 mil. euro pentru centrulcomercial River Plaza din Ramnicu-Valcea;
  • A anuntat in octombrie 2007 ca a preluat doua terenuri inCraiova si Ploiesti in care va investi aproape 300 mil. euro pentruconstructia a doua malluri;
  • In aprilie 2008 a cumparat 50% din proiectul de mall ParkLakePlaza din Titan, Bucuresti, unde pe un teren de 8,2 hectare artrebui construit un proiect de aproape 600 mil. euro.

Cum reduc costurile?

Sonae are aproximativ 30 de angajati in Romania si peste 700 lanivel mondial, si nu a renuntat pana in prezent la oamenii de pepiata locala, ca masura de taiere a costurilor.

"Una dintre masurile de reducere a costurilor a fostimplementarea unui proiect de comunicare prin care de la oricecalculator cu webcam putem vorbi in intreg grupul si putem organizavideoconferinte cu manageri aflati in cinci orase diferite. Reducemastfel mult costurile cu deplasarile internationale, iaramortizarea acestui sistem estimam ca va fi realizata in cinci ani.Bineinteles ca daca avem nevoie sa zburam pana la Sibiu, spreexemplu, mergem pana acolo", spune Nissen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO