Companii

Exporturile spre Rusia au triplat profitul Simex

15.03.2007, 18:02 153

Producatorul de mobilier Simex Simleu Silvaniei, membru al grupului de firme Simex, estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 15,5 milioane de lei (4,3 mil. euro), ceea ce reprezinta o crestere de 5% fata de anul trecut.
Anul trecut profitul societatii s-a ridicat la 925.000 de lei (260.000 de euro), mai mult cu 235% decat cel obtinut in 2005. Pentru anul in curs, reprezentantii Simex estimeaza o majorare a profitului de circa 5-6% si o crestere a productivitatii de 11%.
"Triplarea profitului brut s-a datorat atat modificarii sortimentatiei, cat si accelerarii ritmului de livrari la export, mai precis in Rusia, care este principala piata de desfacere a produselor noastre. De asemenea, au fost puse in functiune tehnologii moderne care au determinat si cresterea cu 15% a productivitatii", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Negru, directorul general adjunct al Simex Simleu Silvaniei.
Negru a mai spus ca nivelul profitului pe 2006 putea fi mai mare daca nu s-ar fi scumpit energia, transportul sau masa lemnoasa folosita ca materie prima si daca valuta nu s-ar fi depreciat. "Anul trecut, pierderile cauzate de deprecierea euro si a dolarului s-au ridicat la 280.000 de lei (78.000 de euro)", a mentionat Vasile Negru.
Principala piata de desfacere a mobilierului marca Simex este Rusia, insa produsele sunt comercializate si in Romania, prin cele trei magazine proprii si prin alte 15 unitati partenere.
Simex produce mobilier de arta si de lux, in 2006 fabrica din Simleu Silvaniei realizand 800 de garnituri de sufragerie si tot atatea garnituri pentru dormitor. Fabrica a fost privatizata in 1994, iar din 2000, impreuna cu fabrica Cesimex Cehu Silvaniei au format grupul de firme Simex. Actionarii majoritari ai Simex sunt asociatia salariatilor si un grup de investitori persoane fizice. In prezent, grupul are in componenta sase societati: Simex, Cesimex, Simex Plus, Micro, Euro Simex si Nord Simex.
Piata romaneasca de mobila a inregistrat in ultimii ani scaderi semnificative la nivelul productiei si al exporturilor, situatie datorata mai ales aprecierii monedei nationale, in conditiile in care 85% din livrarile producatorilor romani sunt destinate tarilor din Uniunea Europeana.
Principali clienti ai exportatorilor romani sunt din Franta, Germania, Italia, Olanda si Austria. Cei mai importanti producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila si Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO