Companii

Fabrica Nokia de la Jucu va lucra non-stop

27.02.2008, 19:46 24

Concernul finlandez Nokia intentioneaza ca de anul viitor fabrica de la Jucu sa lucreze non-stop, in trei schimburi, sapte zile pe saptamana, a anuntat ieri Grigore Pop, presedintele Cartel Alfa Cluj, dupa o intalnire cu oficialii companiei.
"Nokia vrea sa lucreze sapte zile pe saptamana, cu rotatia angajatilor, astfel incat fiecare angajat sa nu lucreze mai mult de 40 de ore pe saptamana", a spus Pop adaugand ca in perioada urmatoare vor incepe negocierile pentru contractul colectiv de munca.
Activitatea primei linii de asamblare din cadrul fabricii a fost demarata in urma cu doua saptamani cu un singur schimb. Incepand de la 1 martie, productia se va derula in doua schimburi.
Managementul local al companiei s-a intalnit ieri cu reprezentantii sindicatelor care au retras acuzatiile lansate saptamana trecuta de liderul Cartel Ala, Bogdan Hossu, potrivit carora Nokia practica "o forma noua de sclavagism", incercand sa mareasca durata medie de lucru a salariatilor de la 48 de ore la 60-70 de ore pe saptamana.
La intalnire au participat John Guerry, directorul general al Nokia, directorul de resurse umane al Nokia, Bogdan Hossu, si Grigore Pop.
"Am primit explicatii din partea reprezentantilor Nokia asupra discutiilor avute cu ministrul muncii si ne-au spus ca nu s-a insistat asupra modificarii legislatiei muncii", a declarat Pop. El a adaugat ca reactia sindicalistilor a venit in urma declaratiilor facute de ministrul muncii Paul Pacuraru asupra unor cereri de modificare a legislatiei muncii din partea Nokia.
Ministrul muncii a declarat la inceputul lunii ca a avut o discutie de principiu cu managerul Nokia Romania asupra organizarii turelor si a schimburilor.
"Reprezentantii Nokia au fost receptivi, au promis ca vom colabora asupra drepturilor salariatilor. John Guerry ne-a spus ca vor respecta legislatia romaneasca in acest sens. Credem ca vom incepe o negociere a contractului colectiv de munca in perioada urmatoare", a afirmat Pop.
Potrivit presedintelui Cartel Alfa Cluj, fabrica din Jucu are in prezent 450 de angajati, dintre care sase straini in functii de conducere. Sindicatul angajatilor de la fabrica din Jucu are in prezent 25 de membri.
Oficialii companiei au anuntat ca pana la sfarsitul anului, Nokia Romania va avea 1.200 de angajati pe linia de productie si 100 in functii manageriale.
Salariile oferite pentru personalul din productie se ridica la 800 de lei brut, la care se adauga bonuri de masa si acordarea unei mese de pranz in cadrul fabricii. Pentru personalul care va lucra in fabrica, compania va asigura transportul gratuit.
La Jucu este asamblat, in prezent, modelul Nokia 1200 pentru pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.
Compania a primit o suprafata de 90,25 hectare (aproape 1 milion de metri patrati) in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita "Nokia Village", unde Nokia impreuna cu firmele furnizoare urmeaza sa realizeze minimum 15.000 de noi locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO