Companii

Fara curent, Carbid - Fox scade puternic pe bursa

19.01.2006, 20:24 31

Societatea Carbid - Fox Tarnaveni, singurul producator de carbid din Romania si unul dintre cei mai mari in zona Europei de Est, si-a oprit productia pana pe 11 februarie, lipsa lichiditatilor ducand la imposibilitatea platii facturii curente catre Electrica, care a sistat furnizarea de energie electrica.

Problemele cu care se confrunta Carbid - Fox s-au reflectat si intr-o scadere de aproape 20% pentru actiunile societatii in ultima saptamana.

"Am decis oprirea productiei din cauza ca avem un stoc mare de marfa. In lunile decembrie - ianuarie, intampinam de regula probleme cu desfacerea produselor, in conditiile in care peste 70% din productia noastra merge la export, in special catre piata araba, unde aceasta perioada este dominata de sarbatori", a precizat Ana Borcoman, directorul economic al Carbid - Fox. Ea a mai spus ca societatea are in prezent pe stoc 5.000 de tone de marfa, in valoare totala de 8-10 mil. de lei (2,2-2,7 mil. de euro).

Carbid - Fox si-a intrerupt activitatea si pe parcursul anului trecut din cauza lipsei de energie electrica.

"In luna mai, din cauza sistarii furnizarii de energie electrica, am ales sa oprim productia pentru o perioada de circa patru luni de zile. Am reusit in acest interval de timp sa incheiem un nou grafic de plata a datoriilor catre Electrica, care a acceptat un program de esalonare a datoriilor pana in august 2006, in conditiile in care noi ne asumam obligatia de a achita facturile curente in termen de 10 zile de la primirea lor", spune Borcoman.

Directorul economic a precizat ca acel grafic a fost respectat, cu exceptia ultimei facturi pe luna decembrie care a venit pe 5 ianuarie si nu a fost achitata in termenul de 10 zile din cauza lipsei de lichiditati a societatii.

"In general, societatea consuma pe luna curent in valoare de 2,8 mil. lei (0,7 mil. euro - n.red.), consumul variind in functie de productia lunara. In prezent, noi am gasit clienti carora sa le vindem marfa de pe stoc si ne putem achita factura curenta catre Electrica. Daca ni se accepta plata doar a acestei facturi, vom putea relua productia de pe 11 februarie. In schimb, daca Electrica va cere plata tuturor obligatiilor noastre catre aceasta companie, care se ridica la peste 11 mil. lei (peste 3 mil. euro - n.red.), nu vom avea de unde sa platim aceste datorii", a mentionat Borcoman.

Carbid-Fox nu are disponibil in conturi la banci, societatea folosind in relatiile cu clientii metoda platii in avans sau prin acreditiv.

Compania a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu o pierdere de 2,5 mil. euro la o cifra de afaceri de 11,8 mil. euro. Societatea este controlata de salariati, care detin peste 51% din actiuni. Titlurile Carbid - Fox sunt listate la Bursa, pretul acestor actiuni pierzand ieri peste 13%. Capitalizarea bursiera a companiei este de 1,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO