Companii

Farmexpert merge înainte cu investiţiile şi se uită la afaceri de jumătate de miliard de euro

Farmexpert merge înainte cu investiţiile şi se uită la afaceri de jumătate de miliard de euro

Eugen Banciu a fondat compania în 1996, iar zece ani mai târziu a vândut un pachet de 60% către grupul ANZAG. El mai păstrează 40% din titluri. Întrebat dacă se gândeşte să vândă şi pachetul de acţiuni pe care îl mai are, Banciu a răspuns că nu acum

Autor: Ioana David

27.10.2011, 00:07 1025

"La Timişoara vom deschide în decembrie, iar la Cluj şi Braşov avem terenul cum­părat şi vom avea depozite noi. În plus extindem depozitul din Chitila", a spus Eugen Banciu, directorul general al companiei.

El a fondat compania în 1996, iar zece ani mai târziu a vândut un pachet de 60% către grupul ANZAG în prima tranzacţie din distribuţia locală de medicamente. În prezent, Banciu păstrează 40% din titluri. Peste 80% din acţiunile companiei germane sunt deţinute de britanicii de la Alliance Boots, cu activităţi atât în industria de medicamente, cât şi în cea a produselor de frumuseţe, deţinuţi la rândul lor de fondul de investiţii KKR.

Terenurile pe care Farmexpert le-a cumpărat se întind pe o suprafaţă de 10.000 mp fiecare. Compania operează mai multe depozite, printre care în Bucureşti, Ploieşti sau Iaşi.

Întrebat dacă se gândeşte să vândă şi pachetul de acţiuni pe care îl mai are, Banciu a răspuns că nu acum.

Creştere, dar doar dacă este sigură

Farmexpert, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 362,8 mil. euro şi un profit net de 12,7 mil. euro, ar putea avea anul acesta un rulaj de peste 400 mil. euro.

Despre bugetul pe anul viitor, Banciu spune că nu este gata, amintind contextul dificil generat de taxa de clawback. Aceasta este o taxă pe care Ministerul Sănătăţii a decis să o implementeze de la 1 octombrie, şi prin care orice depăşire de buget este penalizată de stat. Concret, în situaţia în care consumul de medicamente gratuite şi compensate este mai mare faţă de limita stabilită de stat, diferenţa este suportată integral de către producătorii de medicamente, indiferent dacă afacerile lor au crescut sau nu.

Deşi primii vizaţi sunt producătorii, deoarece ei vor plăti, taxa dă bătăi de cap jucătorilor de pe întregul lanţ până la pacient, deoarece toţi vor fi afectaţi dacă producătorii îşi modifică politica din piaţă.

Deocamdată nu se ştie care este bugetul alocat de stat anul viitor pentru medicamente gratuite şi compensate, deci nu se poate face o estimare a sumelor strânse din clawback. De aceea, nici bugetele companiilor farma nu au fost finalizate.

Întrebat dacă există premisele ca Farmexpert să ajungă la afaceri de jumătate de miliard de euro, Banciu a răspuns că da.

"Farmexpert este o firmă foarte puternică. Vom ajunge la 500 de milioane de euro, dar nu ştiu dacă anul viitor sau peste doi ani. Totul depinde de piaţă. Pe noi nu ne interesează o cifră rotundă", a spus Banciu.

El a precizat că doreşte să crească, însă în măsura în care afacerea este sigură. Distribuitorul are o cotă de piaţă de peste 14%, potrivit datelor citate de directorul general.

Alţi distribuitori mari de medicamente sunt Mediplus, Polisano, Europharm, Fildas, Far­mexim, ADM Farm şi alţii.

O piaţă de peste 2 mld. euro

Distribuitorii sunt jucătorii cu cele mai mari rulaje din industria de medicamente, care se ridică anual la circa 2,3 mld. euro. Aceştia sunt extrem de puţini vizibili, deşi au rulaje de sute de milioane de euro.

Acţionarii din spatele distribuitorilor dezvoltă de obicei şi reţele de farmacii. Fondatorul Farmexpert deţine jumătate din acţiunile reţelei Dona, afacere în care este partener cu Nicu Nistor.

Dona este una dintre cele mai extinse reţele din România, cu peste 200 de farmacii şi cu o cifră de afaceri de peste 143 mil. euro în 2010. Banciu spune că Dona va continua să se extindă cu 10-20 de unităţi anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO