Companii

Fondatorul Alka şi fostul şef al Tuborg: Au lăsat dulciurile şi berea pentru o afacere cu carne

Fondatorul Alka şi fostul şef al Tuborg: Au lăsat dulciurile şi berea pentru o afacere cu carne

Shachar Shaine (stânga) şi Amir Krenzia au trecut de la băuturi şi dulciuri la afaceri cu carne

Autor: Andreea Neferu

27.03.2012, 00:05 6384

Unul dintre fondatorii produ­că­torului de dulciuri şi cafea Alka, Amir Krenzia, şi fostul şef al Tuborg, Sha­char Shaine, au devenit ac­ţio­nari în cadrul companiei Integra, furnizor de carne proaspătă şi semiprocesată din Chitila, Ilfov, cu afaceri de aproape 26 mil. euro în 2010.

Preluarea s-a realizat prin intermediul fon­dului de investiţii HKD Industries, în ca­drul căruia cei doi oameni de afaceri israelieni deţin acţiuni, alături de alte com­panii străine, despre care nu au dorit să ofere detalii.

"Am preluat această companie bazându-ne pe potenţialul de creştere al pieţei de carne din România", a declarat Amir Krenzia. Shaine şi Krenzia, fiecare cu experienţă de peste un deceniu în businessul local, au decis astfel să continue dezvoltarea de afaceri în Ro­mânia, pe o piaţă pe care amândoi o con­si­­deră cu potenţial.

Cei doi oameni de afaceri nu au precizat care este valoarea tranzacţiei prin care HKD a preluat Integra, însă atunci când au fost întrebaţi dacă aceasta se ridică la circa 10 milioane de euro, Shaine a spus: "Nu greşiţi mult". Această sumă ar include plata da­to­riilor Integra către furnizori şi stat, o injecţie de capital de 5 mil. euro, suma plătită foştilor acţio­nari, dar şi refinanţarea creditelor ban­care ale Integra. Foştii acţionari ai companiei sunt Integra Import Export şi Lucian Alexandru Stăncescu.

Integra, care activează pe piaţa de carne de porc, vită şi oaie, a avut în 2010 afaceri de 107,5 mil. lei (25,5 mil. euro), iar în 2011 afacerile au "scăzut puţin". "Vrem să creştem cu 30% anul acesta, iar în trei ani vizăm dublarea cifrei de afaceri", a spus Shaine. Avansul de anul acesta ar urma să fie generat de extinderea reţelei de distribuţie, creşterea echipei de vânzări, dar şi de extinderea numărului de produse comercializate, atât pe segmentul de semipreparate, cât şi pe cel de produse proaspete. Integra livrează produse atât către marile reţele de hipermarketuri, cât şi către restaurante precum City Grill şi Osho sau hoteluri precum Radisson Blu şi Howard Johnson. "Circa 75% din vânzări merg către reţelele de hipermarketuri şi restul de 25% către HoReCa sau măcelării", a mai spus Shaine.

Integra deţine o fabrică de 3.800 de metri pătraţi la Chitila, în judeţul Ilfov, cu o capacitate de producţie de circa 1.500 de tone pe lună. În prezent, unitatea lucrează la circa 60% din capacitate, iar 70% din materia primă este adusă de la abatoarele româneşti, restul de 30% fiind importată din ţări precum Belgia, Olanda sau Germania. În cadrul fabricii de la Chitila lucrează 200 de angajaţi, însă anul acesta ar mai putea fi angajaţi încă 50 de oameni.

Cei doi oameni de afaceri israelieni sunt acţionari în cadrul HKD, fond creat special pentru investiţii în domeniul agroalimentar în România. Ei nu au precizat ce participaţie deţin în cadrul HKD sau care sunt ceilalţi acţionari, spunând doar că este vorba de "companii străine".

Deocamdată HKD se va concentra asupra businessului Integra, dar cei doi reprezentanţi nu exclud viitoare achiziţii.

"Ne interesează mai mult piaţa din Ro­mâ­nia. Vor exista oportunităţi de export, dar nu e obiectivul nostru strategic", a spus Shaine, care a apreciat că în circa un an fa­brica de la Chitila ar putea lucra la capaci­ta­tea maximă.

Foştii acţionari ai Integra au fost asistaţi în cadrul vânzării de avocaţii firmei RTPR Allen & Overy, în timp ce consultanţii HKD au fost de la Muşat & Asociaţii.

Amir Krenzia a fondat în 1994, alături de tatăl său, grupul cu acitivităţi în industria alimentară Alka, care în 2010 a vândut către germanii de la Intersnack divizia de seminţe şi fructe uscate Nutline. În perioada 2005-2010, Krenzia a fost director general al Alka, ulterior concentrându-se pe coordonarea dezvoltării strategice a companiei. Shachar Shaine a lucrat timp de 11 ani la producătorul de bere URBB - Tuborg, timp de 6 ani fiind şi CEO şi preşedinte al companiei.

Piaţa procesatorilor de carne este dominată de jucători cu afaceri de circa 100 de milioane de euro printre care se află Unicarm, Transavia sau Aldis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO