Companii

Fondurile imobiliare listate la Londra au inghetat tranzactiile pe piata locala de un an

Fondurile imobiliare listate la Londra au inghetat tranzactiile pe piata locala de un an

Click pentru imaginea marita

14.07.2008, 16:27 20

Cu exceptia a doua achizitii de terenuri, cu o valoare cumulata de zece milioane de euro, cele mai importante fonduri listate pe bursa AIM de la Londra cu activitate pe piata locala - Argo Real Estate, Dawnay Day, Equest, Fabian, ECDC si ECPC controlate de Charlemagne Capital - nu au realizat nicio investitie noua, pe fondul crizei imobiliare la nivel mondial, care nu a ocolit nici piata locala.
Fiecare din cele cinci companii si-a continuat proiectele de dezvoltare pentru care avea deja cumparate terenuri, insa achizitii noi a realizat doar Fabian (a platit alaturi de maghiarii de la SCD 6,25 mil. euro pentru doua loturi de teren in Oradea si Satu Mare) si Equest, care a platit 3,9 mil. euro pentru o participatie de 70% dintr-un teren aflat in Ploiesti.
Chiar mai mult, valoarea totala a proprietatilor din portofoliul acestor companii a scazut dupa ce Charlemagne a realizat in vara anului trecut primul exit al unui fond de investitii de pe piata locala, in urma vanzarii celor trei imobile de birouri pe care le detinea - Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava - pentru 110 mil. euro.
Desi majoritatea dintre aceste companii anuntau in vara anului trecut ca vor continua investitiile in Romania, criza de lichiditati de pe pietele financiare le-a schimbat planurile, astfel ca activitatea s-a concentrat pe imbunatatirea rezultatelor financiare ale proprietatilor operationale.
Pe de alta parte, numarul mare de investitori de pe piata locala, coroborata cu scaderea randamentelor investitionale, a determinat o parte din aceste firme sa-si indrepte atentia catre piete din Ucraina, Moldova sau chiar Macedonia, unde inca pot fi obtinute rezultate satisfacatoare pentru actionari.
Odata cu scaderea activitatii acestor investitori in Romania, pe piata au inceput sa intre jucatori mult mai puternici, precum DEGI, Deutsche Bank Asset Management, fondul AEW Europe, controlat de francezii de la Ixis sau olandezii de la ING Real Estate.
Randamentele in ceea ce priveste achizitiile imobiliare au scazut pe piata locala de la nivelul de 9-10%, la cat se realizau in anii 2005-2006, la valori de 6-7%, mult mai apropiate de cifrele la care sunt incheiate tranzactiile in vestul Europei. Fondurile listate la Londra continua sa controleze cinci centre comerciale in Romania - European Retail Park (Sibiu), Shopping City Suceava, Moldova Mall (Iasi), Macromall (Brasov) si Vitantis din Bucuresti, precum si mai multe cladiri de birouri de dimensiuni mici si medii.
In plus, doua dintre cele mai mari ansambluri de locuinte din Bucuresti - New Town si Asmita Gardens - sunt realizate prin joint-venture-uri intre acesti investitori si dezvoltatori specializati, la fel cum se intampla si cu doua dintre cele mai importante cladiri de birouri aflate in dezvoltare pe bulevardul Barbu Vacarescu din nordul Capitalei - Euro Tower si Lakeview.

Argo Real Estate
Dupa achizitia European Retail Park din Sibiu si dezvoltarea centrului comercial Shopping City Suceava, inceput la sfarsitul anului 2006, fondul britanic nu a anuntat nicio alta investitie, concentrandu-si activitatea pe proiectele din Ucraina si Moldova, precum si pe extinderea parcului de retail din Sibiu. Centrul comercial din Suceava a fost inaugurat in luna aprile a acestui an.

Dawnay Day Carpathian
Dawnay Day a anuntat la inceputul lunii iulie a anului 2007 ca va investi alaturi de Atrium Centers peste 60 de milioane de euro intr-un mall la Satu Mare, acesta fiind cel de-al patrulea si ultimul proiect de dezvoltare a unui centru comercial anuntat de companie. Intre timp, cele doua companii au inceput in primavara acestui an lucrarile de constructie la mallurile Atrium Center din Arad si Cluj-Napoca.

Charlemagne Capital
Dupa vanzarea celor trei imobile de birouri din portofoliul fondului implicat in achizitii (ECPDC), Charlemagne nu a mai realizat nicio investitie noua, continuand doar proiectele aflate in dezvoltare - ansamblul rezidential Asmita Gardens din Capitala, unde a cumparat o participatie de 50% in octombrie 2006 si imobilul de birouri Euro Tower, in care detine 40% din aprilie 2007.

Equest Balkan
Proprietarul centrelor comerciale Vitantis din Bucuresti si Moldova Mall din Iasi nu a mai anuntat nicio investitie semnificativa din luna iulie a anului trecut, cand a preluat un proiect de retail in Targoviste de la Florin Enache, unul dintre fostii proprietari ai Vitantis. Equest a finalizat luna aceasta cea de-a doua etapa de dezvoltare a proiectului Vitantis si a anuntat investitii in extinderea Moldova Mall.

Fabian Romania
Din luna iunie a anului trecut, cand Fabian a platit 24 mil. euro pe achizitia cladirii de birouri Baneasa Business Center, fondul nu a mai realizat nicio investitie a carei valoare sa depaseasca 10 mil. euro. In schimb, compania a continuat lucrarile de constructie a complexului reziential New Town din Dristor, in care s-a implicat alaturi de irlandezii de la Mivan din luna iulie a anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO