Companii

Ford aduce 250 mil. euro la Craiova in plin impas al pietei auto

14.01.2009, 19:03 18

Producatorul auto Ford a aprobat majorarea capitalului social al Ford Romania cu 250 de milioane de euro, de la mai putin de 10 milioane de euro, reprezentand prima infuzie de capital din programul de investitii anuntat de grupul american, care ajunge la 675 de milioane de euro.

Majorarea capitalului si continuarea investitiilor la Craiova sunt realizate intr-o perioada in care toti constructorii auto europeni isi reduc productia si ingheata planurile de dezvoltare. Automobile Dacia a anuntat in urma cu patru zile ca va ajusta productia din nou, urmand sa inchida uzina pentru inca doua saptamani, incepand cu 26 ianuarie.
 Potrivit reprezentantilor Ford suma va fi disponibila in urmatoarele zile si va fi utilizata in programul de adaptare a fabricii de la Craiova pentru viitoarea productie. Acestia au mentionat ca planurile de dezvoltare pentru uzina de la Craiova nu au fost influentate de criza economica internationala.
"Consiliul de Administratie al Automobile Craiova SA a aprobat majorarea capitalului social al Ford Romania cu suma de 250 de milioane de euro. Prin aceasta majorare de capital, Ford pune la dispozitie o suma semnificativa necesara indeplinirii obligatiilor din Contractul de Privatizare", a declarat Nadia Crisan, reprezentant Ford Romania.
Majorarea de capital la Ford Romania a fost realizata doar de Ford Motor Europe, potrivit Nadiei Crisan. Ea a mentionat ca in urma majorarii de capital participatia Ford in cadrul companiei Automobile Craiova nu se modifica. Ford Romania este detinuta de Automobile Craiova, ai carei principali actionari sunt Ford Motor (72,4% din actiuni) si SIF Oltenia (22,4%).
Potrivit unor surse din piata, majorarea capitalului Ford Romania ar urma sa se realizeze prin intermediul unei companii detinuta in totalitate de Ford, care ar urma sa devina astfel actionar majoritar al uzinei de la Craiova, in timp ce participatia Automobile Craiova si, implicit, a SIF Oltenia, ar urma sa fie cu mult diminuata. Reprezentantii SIF Oltenia nu au putut fi contactati.
 "Suma va fi utilizata pentru a putea respecta programul anuntat pentru Craiova, pentru a putea demara productia de Transit Conect in 2009 si pentru alte proiecte in 2010", au adaugat reprezentantii Ford.
In 2010 urmeaza sa fie demarat primul val de angajari, care va duce efectivul uzinei la 7.000 - 9.000 de oameni. Odata cu prima etapa de adaptare a fabricii, Ford Romania a anuntat ca pe 19 ianuarie urmeaza sa fie reluata si productia de motoare si cutii de viteze pentru producatorul auto GM, care a preluat Daewoo, compania care a detinut anterior uzina de la Craiova.
"Pe 19 ianuarie va fi reluata productia de motoare pentru GM, iar ea va continua", au mentionat reprezentantii Ford.
Productia de cutii de viteze si motoare a uzinei este cuprinsa intre 150.000 si 200.000 de unitati, care sunt exportate catre fabricile GM - DAT din Kazahstan, Ucraina, Polonia, Egipt si Coreea de Sud.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO