Companii

Ford incepe productia la Craiova pana la finele anului

29.02.2008, 19:17 14

Productia Ford la Craiova ar putea fi demarata pana la finele anului, aceasta fiind intarziata de ancheta Comisiei Europene (CE), sustin reprezentantii guvernului.
"Exista o legislatie europeana in acest sens, pe care toti trebuie sa o respectam. Din acest punct de vedere nu au existat opinii impotriva deciziei CE nici din partea noastra (a statului roman - n.r.) si nici din partea Ford. Sigur ca productia la Craiova ar fi putut incepe cu cateva luni in urma", a declarat pentru Mediafax Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Acesta considera ca producatorul american ar putea incepe sa produca la uzinele de la Craiova spre sfarsitul acestui an, angajamentele asumate prin caietul de sarcini urmand sa fie implementate pana la sfarsitul anului 2011.
In cadrul uzinei craiovene in prezent se mai asambleaza modelul Matiz, ultimul din gama Daewoo. "Daewoo Matiz se va mai asambla inca o perioada de cateva luni, in functie de cererea de pe piata. Inainte ca lucrarile de modernizare a uzinei sa fie demarate, trebuie finalizata procedura de achizitie", a declarat pentru ZF Ion Ion, directorul general de la Daewoo Craiova.
AVAS va solicita Comisiei explicatii referitoare la modul de calcul al cuantumului ajutorului de stat acordat ilegal la privatizarea Automobile Craiova.
"Avem o nelamurire legata de modul in care CE a calculat cuantumul ajutorului de stat si pentru a nu gresi si altadata vrem sa avem si viziunea Comisiei", a declarat Constantin Botez, vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor a declarat ca Ford se va califica pentru a obtine ajutoare de stat pe schemele elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor, dar grupul american trebuie sa faca o evaluare intre ceea ce i-a solicitat CE si ce va primi.
Unii dintre dealerii Daewoo ar putea deveni concesionari Ford. "Exista dealeri Daewoo interesati sa devina concesionari Ford, dar inca nu se poate spune un numar exact al acestora. Diferenta dintre dealershipurile celor doua marci o reprezinta standardele", a declarat Catalin Gavra, directorul general al Romcar, importatorul Ford pe piata locala.
Ford Motor Company nu a contactat inca Romcar cu privire la distributia marcii pe piata locala. "Nu au existat discutii cu Ford pe tema Romcar. Pe piata avem ca exemplu crearea Renault Romania dupa ce compania franceza a achizitionat Dacia, dar si cel al Mercedes-Benz Romania, (companie conceputa pe structura Autorom, la care omul de afaceri Ion Tiriac detine 49% din actiuni - n.red.)", a subliniat Gavra. Vanzarile Ford pe piata locala sunt estimate la 26.000 de unitati, cifra de afaceri a Romcar fiind in acest an de aproximativ 340 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO