Companii

Goana dupa Carbid Fox: plus de 75% in patru zile

07.02.2006, 20:20 51

Actiunile societatii Carbid-Fox Tarnaveni au crescut ieri cu 15%, continuand astfel seria de aprecieri din ultima perioada. Titlurile producatorului de carbid au castigat de la inceputul lunii nu mai putin de 74%, fiind de departe cele mai profitabile plasamente de la Bursa in februarie. Investitorii se grabesc probabil sa cumpere un pachet de 18% scos la vanzare de managerii companiei.

Aceste cresteri vin dupa ce actiunile Carbid-Fox pierdusera anterior peste 40%, ca urmare a anuntului privind oprirea productiei timp de o luna. Cresterile de pret s-au produs pe fondul unei lichiditati in crestere, volumele tranzactionate fiind mult mai mari decat cele obisnuite pentru titlurile Carbid-Fox. Prin tranzactiile derulate incepand cu data de 30 ianuarie s-au transferat peste 11% din actiunile societatii. Anterior, managerii companiei au mai vandut circa 2,7% din actiuni, conform unor raportari transmise catre Bursa, astfel ca pachetele totale tranzactionate de la inceputul acestui an se ridica la circa 14% din capitalul social al companiei.

"Oscilatiile din ultima perioada se datoreaza faptului ca directorii companiei au vandut o parte din actiuni pentru a-si plati datoriile. Nu se stie inca cine cumpara, poate exista un investitor mare interesat de preluarea companiei sau poate au intrat si alti investitori atrasi de pretul mic la care ajunsesera actiunile", a aratat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea. Conducerea Carbid-Fox a anuntat recent ca a scos la vanzare pe piata 18% din actiunile companiei, pentru a-si recupera banii depusi pentru achitarea datoriilor catre AVAS si pentru rezolvarea unor obligatii personale. Conducerea Carbid a inceput sa plateasca dupa 2002 din banii proprii datoriile aferente contractului prin care Asociatia Salariatilor (PAS) a cumparat 51% din companie de la AVAS, unii dintre sefii producatorului de carbid apeland si la imprumuturi bancare pentru a face rost de bani.

Dupa ce au achitat ultima rata catre AVAS, in iunie 2005, conducerea companiei a hotarat sa scoata la vanzare o parte din actiuni, PAS pastrand in continuare un pachet de 33%. Conducerea Carbid-Fox a inceput sa vanda inainte ca societatea sa raporteze pe Bursa oprirea productiei de carbid.

Carbid-Fox a anuntat la mijlocul lunii trecute oprirea productiei de carbid din cauza sistarii de catre Electrica a alimentarii cu energie electrica a combinatului, care nu-si achitase facturile din cauza lipsei lichiditatilor. Compania urmeaza sa reia productia la mijlocul acestei luni.

Carbid Fox urmeaza sa raporteze pierdere pe anul 2005, conform declaratiilor reprezentantilor companiei, sperandu-se pentru anul acesta la profit. In primele noua luni ale lui 2005, Carbid-Fox a inregistrat pierderi de 2,5 milioane de euro, in conditiile reducerii cu peste 40% a cifrei de afaceri.

Carbid-Fox se numara printre putinele companii care se bucura de cresterea pe plan international a preturilor la gazele naturale, o data cu cresterea cotatiei petrolului. O companie din Olanda produce carbid printr-o tehnologie cu costuri mai reduse utilizand gaze naturale, tehnologie diferita de cea de la Carbid Fox, insa compania din Tarnaveni spera sa devina competitiva pe piata o data cu cresterea pretului la gaze.

Ultimul pret pentru titlurile Carbid-Fox a fost ieri de 0,0523 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 1,85 mil. euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO