Companii

Haluk Akdemir a fost înlocuit din fotoliul de CEO al Caroli. Acţionarii preiau controlul companiei

Haluk Akdemir a fost înlocuit din fotoliul de CEO al Caroli. Acţionarii preiau controlul companiei

Autor: Gabriel Razi

10.10.2011, 00:07 1799

Mişcarea este surprinzătoare în condiţiile în care Akdemir, 42 de ani, a fost reconfirmat de acţionari în poziţia de CEO în 2010, anul în care Caroli a fuzionat cu producătorul Campofrio, iar planurile managementului erau ambiţioase: o creştere cu 80 mil. euro a vânzărilor în trei ani. În primul an însă, ţinta de 120 mil. euro vânzări nu a mai ţinut pasul cu realităţile din piaţă, iar compania rezultată după fuziune a fost cu 20 mil. euro sub buget.

"În iulie 21010, când am încheiat parteneriatul, estimările noastre privind economia românească erau mai optimiste", explica Akdemir în urmă cu câteva luni diferenţa dintre bu­getul companiei şi vânzările atinse.

Înainte de fuziune Ca­roli încheiase anul 2009 cu afaceri de 52,9 milioane de euro, iar Tabco-Cam­pofrio cu 27,1 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Co­merţului. În 2010, noua companie a avut venituri consolidate brute de 98,2 milioane de euro în condiţiile în care îşi bugetase o cifră de afaceri brută de 120 mil. euro pentru 2010. Aceste rezultate au fost prima imagine asupra acestui business după ce Caroli Foods a luat naştere la începutul lui 2010 din fuziunea dintre Caroli şi Tabco-Campofrio

Mai mult, în luna iunie a acestui an oficialii Caroli au decis să închidă fabrica din Tulcea, una din cele două unităţi de producţie ale grupului şi să renunţe la 170 de salariaţi. Acum singurul centru de producţie funcţional al Caroli Foods rămâne cel din Piteşti. Decizia de a renunţa la unitatea din Tulcea a fost motivată de contextul economic actual şi de scăderea consumului.

Postul de CEO al Caroli va fi preluat, după patru ani de pauză, de un reprezentant al familiei El Solh - cei care au fondat afacerea Caroli. Înainte de 2007 fotoliul de CEO al producătorului de mezeluri a fost ocupat de Talal El Sohl care s-a retras ulterior în poziţia de preşedinte al companiei.

Khaled El Solh, 37 de ani, ocupat în ultimii 11 ani mai multe poziţii în cadrul Caroli printre care cea de director executiv de vânzări sau pe cea de director executiv res­ponsabil de cercetare şi dezvoltare. În ultimul an Khaled El Sohl a făcut parte şi din consiliul de administraţie al Caroli Foods Group. Din consiliul de administraţie mai fac parte Talal El Solh, Robert Sharpe, Eric Debarnot. Locul liber lăsat de Khaled El Solh urmează să fie ocupat de Haluk Akdemir.

Haluk Akdemir a devenit CEO al Caroli în 2007 venind în companie din funcţia de director executiv al producătorului de ţigări Japan Tobacco International (JTI). Akdemir a fost primul executiv recrutat de Caroli din industria tutunului. Astfel, în 2008 Caroli l-a angajat şi pe Andrew Taylor în funcţia de vicepreşedinte financiar al companiei.

Taylor ocupase în prealabil timp de opt ani poziţia de director de vânzări în cadrul JTI. Executivii din industria tutunului sunt unii dintre cei mai bine plătiţi angajaţi de pe piaţa locală.

Astfel, un expat vine se află într-o funcţie de top management la o companie mare din România (de talia JTI, spre exemplu) primeşte, în medie, un pachet de beneficii de 300.000 de euro brut pe an (25.000 de euro/lună) la care se adaugă bonusurile.

Din acest pachet, salariul reprezintă jumătate din sumă, având în vedere că o multinaţională asigură cheltuielile de relocare, de cazare şi de şcolarizare a copiilor (dacă e cazul) ale familiei expatului. Un manager - indiferent dacă este român sau expat - primeşte o majorare a pachetului salarial de 20% atunci când se mută la o altă companie, potrivit informaţiilor de pe piaţă. Reprezentanţii Caroli Foods Group nu au oferit detalii până la închiderea ediţiei în privinţa pachetului salarial pe care l-a avut Haluk Akdemir în perioada în care a ocupat fotoliul de CEO al Caroli.

Caroli Foods Group intră în competiţie pe piaţa locală a mezelurilor cu afaceri precum Aldis Călăraşi, CrisTim, Unicarm sau Marex Brăila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO