Companii

Caroli închide fabrica de mezeluri din Tulcea şi renunţă la 170 de angajaţi

Caroli închide fabrica de mezeluri din Tulcea şi renunţă la 170 de angajaţi

Talal El Solh a pornit afacerea Caroli în 1995, compania ajungând în 2009 la afaceri de peste 50 mil. euro

Autor: Gabriel Razi

04.07.2011, 00:07 1717

Grupul Caroli Foods, unul dintre cei mai mari jucători de pepiaţa mezelurilor, rezultat în urma fuziunii dintre Caroli şiCampofrio (România), a închis fabrica din Tulcea, una dintre celedouă unităţi de producţie ale grupului şi îi va disponibiliza petoţi cei 170 de angajaţi, respectiv 11% din efectivul total.

Decizia de a renunţa la unitatea de producţie din Tulcea afost luată "în contextul economic actual şi în contexul industrieide mezeluri afectate de scăderea puterii de cumpărare aconsumatorilor", informează compania.

Închiderea fabricii Caroli Foods este prima mişcare de acest tipfăcută de unul dintre primii zece jucători din industriamezelurilor în condiţiile în care tot mai mulţi şefi de companii seplâng de consumul redus şi de impactul negativ al pieţei negreasupra afacerilor producătorilor.

Fabrica din Tulcea a Caroli Foods avea o capacitate de producţiede 11.000 de tone anual, în timp ce capacitatea centrului de laPiteşti - singurul care rămâne operaţional - se ridică la 36.000 detone anual, conform informaţiilor anterioare. Grupul Caroli Foods aluat naştere în prima parte a anului trecut în urma unei tranzacţiirealizate de familia de origine libaneză El Solh, care deţinegrupul Caroli, cu gigantul spaniol Campofrio.

Tranzacţia a spart atunci gheaţa în fuziuni şi achiziţii înindustria mezelurilor, un segment dominat de afaceri de familieromâneşti care mai degrabă şi-ar vinde întregul business decât săîncheie un parteneriat cu un investitor strategic sau un fond deinvestiţii.

Fuziunea dintre cele două companii a surprins în condiţiile încare un gigant - Campofrio - a devenit acţionarul minoritar în noulgrup, iar pentru a ajunge să deţină 49% din grupul nou-creatspaniolii au mai plătit 12 milioane de euro.

În prezent, datele de la Registrul Comer­ţului arată că grupulCaroli Foods este controlat de o firmă înregistrată în Olanda(Caroli Foods Group BV), cu 99,43% din acţiuni, în timp ce KhaledEl Solh are 0,56%.

Cei implicaţi în această tranzacţie anunţau la momentul semnăriică înţelegerea va forma un jucător cu o cotă de piaţă cumulată de16% din piaţa preparatelor din carne şi o cifră de afaceri de peste120 de milioane de euro. Rezultatele companiei pe 2010 nu sunt însădisponibile.

În 2009 Caroli a avut afaceri de 52,9 milioane de euro, iarTabco-Campofrio de 27,1 milioane de euro, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului.

Cei mai mari producători locali de mezeluri sunt CrisTim, Aldis,Angst, Elit Cugir sau Caroli Foods Group.

Etapele unei fuziuni neaşteptate

  • Mai mult de jumătate de an de negocieri

  • Ce s-a vândut: 18% din acţiunile Caroli Foods Group

  • Valoarea tranzacţiei: 12 mil. euro

  • Data anunţării: martie 2010

  • Structura Caroli Foods Group în urma tranzacţiei: Caroli are 51%din acţiuni, iar Campofrio are 49% din afacere. Grupul spaniol aplătit însă încă 12 milioane de euro pentru a ajunge la acest pragde 49% deoarece valoarea afacerii din România era mult mai micăfaţă de cea a Caroli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO