Companii

Hidroelectrica inca discuta cu bancile obtinerea unui credit de 300 mil. euro

05.11.2009, 23:11 18

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie electrica,spune ca se afla in negocieri cu patru institutii bancare invederea obtinerii unui credit de 300 de milioane de euro pentrufinantarea programelor de investitii, a declarat directorul generalal companiei Mihai David, citat de Mediafax.
Discutiile dintre Hidroelectrica si banci dureaza de mai bine dedoi ani, de cand fostul director general al companiei Traian Opreaa anuntat ca se afla in discutii cu mai multe institutii financiareprivind obtinerea unor credite care ar fi putut ajunge pana la 900de milioane de euro. Potrivit informatiilor disponibile, companianu a reusit pana acum sa obtina vreun credit mare din parteabancilor cu care a purtat negocieri.
David nu a dorit sa precizeze numele bancilor cu care compania seafla in negocieri, dar a adaugat ca a semnat cu o banca un acordpentru un imprumut de 30 de milioane de euro si cu o altainstitutie financiara un acord pentru un credit de 80 de milioanede lei.
Potrivit datelor companiei, Hidroelectrica vrea sa investeasca panain 2025 circa 1,9 miliarde de euro, intentionand ca prin investitiiin noi unitati de productie a energiei electrice gradul devalorificare al potentialului hidroenergetic sa creasca de la53,83% la 64,78%.
Potrivit celor mai recente planuri de reorganizare a sistemuluienergetic, Hidroelectrica urma sa fie divizata in vederea crearii adoua companii energetice gigant de stat. Acest proiect dereorganizare a fost realizat in timpul coalitiei de guvernarePD-L-PSD, iar odata cu ruperea acestei coalitii, aparent ideeacrearii acestor doua companii energetice si-a pierdut sprijinulpolitic.
Potrivit ultimelor declaratii, este agreata ideea constituirii unuisingure companii energetice de stat, un asa-zis campion national,in care sa fie incluse toate companiile energetice, inclusivElectrica, dar fara partea de gaze.
Deocamdata nu s-a luat nicio decizie concreta privind strategiacare va fi adoptata pana la urma privind reorganizarea sistemuluienergetic.
Hidroelectrica a inregistrat o diminuare de aproape trei ori aprofitului net in primele noua luni ale anului comparativ cuperioada similara din 2008, pana la
84 mil. lei (circa 20 mil. euro).
In perioada de timp analizata, compania a inregistrat o usoaracrestere a cifrei de afaceri, de circa 5%, pana la 1,8 miliarde delei (442 mil. euro), ca urmare a majorarii tarifelor pe piataconcurentiala (pentru acele contracte incheiate cu consumatoriieligibili) cu circa 10%.

Videanu: O singura companie energetica, o eroareincredibila
Adriean Videanu, ministrul economiei, crede ca infiintarea uneisingure companii energetice nationale, varianta sustinuta de uniipoliticieni, ar fi o "eroare incredibila", ministrul fiind incontinuare adeptul reorganizarii sistemului energetic prininfiintarea a doua companii energetice. "Ar fi o eroareincredibila. Mi-as dori ca politicul sa aiba un rol cat mai mic inproblemele energetice", a spus Videanu, prezent la inaugurarea uneiinvestitii intr-o hidrocentrala de pe raul Olt si citat deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO