Companii

Hidroelectrica va începe în iulie vânzarea hidrocentralelor mici

Foto Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

12.06.2013, 19:47 784

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, va începe în iulie programul de vânzare a microhidrocentralelor, prin organizarea unei licitaţii internaţionale pentru 25 de unităţi, cu o putere instalată totală de 15 MW, la un preţ de pornire de 73,6 mil. lei (16,6 mil. euro).

Cele 25 de hidrocentrale au fost împărţite în cinci pachete, a căror putere instalată variază între 1,6 şi 4,7 MW, şi vor fi scoase la vânzare pe 5 iulie. Cele mai multe unităţi au fost puse în funcţiune în anii ’80 sau ’90 şi au nevoie să fie retehnologizate.

„Dacă ar fi retehnologizate nu le-am vinde“, a declarat Remus Borza, avocatul care controlează firma Euro Insol, administratorul judiciar al companiei pe perioada de insolvenţă. Investiţia necesară pentru reabilitarea unei astfel de unităţi s-ar ridica la circa 1,6 mil. euro pe MW, potrivit lui Borza, iar Hidroelectrica nu este interesată să suporte aceste costuri, deoarece microhidrocentralele nu reprezintă un centru de profit pentru companie.

Pe de altă parte, investitorii cu capacitatea financiară de a suporta lucrările de retehnologizare ar primi un bonus din schema de sprijin pentru energia regenerabilă. În baza formei curente a schemei, microhidrocentralele mai vechi de 15 ani, dar care au fost retehnologizate primesc două certificate verzi pentru fiecare megawatt livrat reţelei. În schimb, unităţile care nu au fost retehnologizate primesc un certificat verde pentru fiecare doi megawaţi produşi.

În primele patru luni ale anului, microhidrocentralele deţinute de Hidroelectrica au generat aproape 150.000 MWh de energie, arată datele transportatorului naţional, Transelectrica. La acest nivel de producţie, compania a primit 125.000 de certificate verzi, adică circa 0,8 certificate pe MWh, în medie. Dacă toate unităţile ar fi fost retehnologizate, compania ar fi încasat 300.000 de certificate verzi pentru producţia din primele patru luni.

Ordonanţa de urgenţă a guvernului pentru modificarea schemei de sprijin, care va intra în vigoare de la 1 iulie, nu prevede schimbări în ceea ce priveşte subvenţiile pentru microhidrocentralele vechi. Întrebat dacă vreun investitor şi-a exprimat interesul în achiziţia centralelor, Borza a răspuns că „vom vedea pe 5 iulie“.

„Eu încă sunt avocat, nu mi-am schimbat meseria în ghicitor în stele“, a declarat administratorul Hidroelectrica.

Hidroelectrica asigură în prezent 47% din producţia energetică a României, potrivit Transelectrica. Compania a generat 4,87 milioane de MWh de energie în perioada ianuarie-aprilie, dintre care doar 3% a provenit din microhidrocentrale.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO