Companii

Hotelul Crowne Plaza, afaceri de 5 mil. euro la sase luni

Hotelul Crowne Plaza, afaceri de 5 mil. euro la sase luni

Franz Rattenstetter, directorul general Crowne Plaza: Intrarea pe piata a altor hoteluri de patru sau cinci stele nu va putea avea loc oricum mai devreme de patru cinci ani, intrucat un asemenea proiect necesita foarte mult timp si bani, mai ales in cazul unui proiect greenfield.

25.09.2006, 17:06 75

Crowne Plaza, parte a portofoliului Ana Hotels, a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de cinci milioane de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.
"Si profitul a crescut cu aproximativ 10% fata de primele sase luni din 2005, iar aceasta se datoreaza in mare parte faptului se dezvolta tot mai mult in Romania segmentul oamenilor de afaceri, care constituie targetul nostru principal", a declarat pentru ZF Franz Rattenstetter, directorul general Crowne Plaza. Acesta a adaugat ca pozitionarea in apropierea aeroportului si a centrului ROMEXPO, unde au loc majoritatea targurilor si expozitiilor, ii determina pe oamenii de afaceri care vin in tara sa se cazeze la Crowne Plaza.
Pentru acest an, este bugetata o cifra de afaceri de 10 mil. de euro, in usoara crestere fata de 2005, cand unitatea hoteliera a incheiat anul cu o cifra de afaceri de 9,4 mil. euro. O mare parte a incasarilor vin din segmentul de food & beverage, dar si din organizarea de evenimente, existand o cerere tot mai mare in acest sens.
In ceea ce priveste planurile de dezvoltare a hotelului, dupa ce au fost alocate doua mil. euro pentru reamenajarea bucatariei si extinderea restaurantului, prin construirea unei terase acoperite, care sa fie disponibila pentru clienti pe perioada de iarna, urmeaza si renovarea camerelor. Astfel, pana la sfarsitul anului, in camere vor fi introduse noi sisteme de entertainment, care vor include LCD-uri, aparate video sau accesul gratuit la Internet. Pentru anul viitor este programata si renovarea apartamentului prezidential.
"Peste doi ani (in 2008), vom implini zece ani de existenta pe piata romaneasca si, conform contractului de management pe care il avem semnat, la fiecare zece ani trebuie sa renovam hotelul. Noi vom face asta treptat, de aceea am inceput de pe acum", mentioneaza Franz Rattenstetter.
Hotelul Crowne Plaza are 165 de camere si apartamente si zece sali de conferinta. Tarifele de receptie pentru camerele standard sunt cuprinse intre 150 si 235 de euro pe noapte, in timp ce apartamentul prezidential cu doua camere ajunge la 800 de euro pe noapte.
Potrivit lui Rattenstetter, piata locala este inca deschisa hotelurilor de patru si cinci stele, avand o rata de absorbtie de aproximativ un asemenea hotel pe an. Lanturi internationale precum Hyatt, Four Seasons sau Kempinski si-au manifestat deja intentia de a intra pe piata romaneasca, surse din piata confirmand faptul ca unele dintre ele si-au ales deja locatia.
"Intrarea pe piata a altor hoteluri de patru sau cinci stele nu va putea avea loc oricum mai devreme de patru-cinci ani, intrucat un asemenea proiect necesita foarte mult timp si bani, mai ales in cazul unui proiect greenfield", spune reprezentantul Crowne Plaza.
Pe de alta parte, Rattenstetter tine sa sublinieze faptul ca piata autohtona este prielnica pentru deschiderea unor unitati hoteliere de doua si trei stele. Este vorba desspre hoteluri ce fac parte din brandul Holiday Inn si Holiday Inn Express.
Sunt hoteluri destinate familiior, avand camere mai mari si preturi medii, mai mici, oricum, decat cele practicate de Crowne Plaza sau oricare alt hotel de patru sau cinci stele. Aceste hoteluri se pot plia si pe pietele din provincie, nu numai in Bucuresti", spune Rattenstetter.
Crowne Plaza face parte din grupul Ana Hotels, detinut de omul de afaceri George Copos, si activeaza sub contract de management cu Crowne Plaza si sub franciza Intercontinental International. In 2008, hotelul va implini zece ani de existenta pe piata romaneasca, urmand sa fie prelungit contractul de management cu Crowne Plaza.
Anul trecut, Copos si-a intarit pozitia pe piata hotelurilor de cinci stele, prin achizitia Hilton din Capitala. Achizitia a fost contestata in justitie de catre compania Tehnofrig Cluj-Napoca, Copos castigand litigiul in prima instanta.
Ana Hotels are in portofoliu sapte hoteluri, dintre care doua de cinci stele in Bucuresti - Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton, trei hoteluri in statiunea montana Poiana Brasov (Sport, Bradul, Poiana), iar restul activelor hoteliere sunt pe litoralul Marii Negre, in statiunea Eforie Nord - hotelurile Europa, Astoria si centrul de sanatate Ana Aslan Health Spa. Pe piata locala de cinci stele activeaza urmatoarele lanturi internationale: Hilton (care opereaza sub contract de management hotelul Athenee Palace Hilton), Intercontinental International (care activeaza sub contract de management la Crowne Plaza si de franciza la Intercontinental), precum si Marriott International (care opereaza JW Marriott).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO