Companii

Imbuteliatorul La Fantana a vandut in primele noua luni cat estimarile pentru intregul an

Imbuteliatorul La Fantana a vandut in primele noua luni cat estimarile pentru intregul an

Cristian Amza, directorul general al companiei La Fantana: Am depasit deja targetul de vanzari de 19 mil. euro in Romania si Serbia. Pana la sfarsitul anului am putea ajunge la 22 de milioane de euro.

15.10.2007, 23:30 128

Temperaturile mari din sezonul estival au dus vanzarile La Fantana, cel mai mare imbuteliator de apa plata in sistem watercooler, la peste 19 mil. euro in primele noua luni, valoare estimata anterior de companie pentru intregul an.
"Am depasit deja targetul de vanzari de 19 mil. euro in Romania si Serbia. Pana la sfarsitul anului am putea ajunge la 22 mil. euro", a declarat Cristian Amza, directorul general si actionar minoritar al companiei La Fantana.
Compania se uita la pietele din Cehia, Grecia si Ucraina pentru una sau mai multe achizitii, urmandu-si strategia de extindere la nivel regional. O tranzactie s-ar putea realiza in acest an.
Recent, La Fantana a intrat pe segmentul consumatorilor casnici, prin lansarea Stil La Fantana.
"Stil La Fantana este un proiect pilot, in acest moment", a precizat Amza.
Si imbuteliatorul Cumpana, cel mai important concurent direct al companiei La Fantana, si-a planificat intrarea pe segmentul consumatorilor casnici, insa nu a anuntat pana in prezent lansarea unui produs conceput special pentru familii.
Atat La Fantana, cat si Cumpana s-au concentrat pana in prezent pe clientii companii si institutii, care le asigura un volum mare al vanzarilor, comparativ cu segmentul consumatorilor casnici.
La Fantana detine in prezent circa 70% din piata locala a apei imbuteliate in watercooler (sistem de racire/incalzire) si aproximativ 60% din piata de profil din Serbia.
Pe cele doua piete pe care activeaza, Romania si Serbia, compania avea la inceputul anului peste 20.000 de clienti corporativi si peste 45.000 de watercoolere instalate.
Imbuteliatorul a inregistrat o crestere a vanzarilor de 38% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2006, pana la valoarea de 10 mil. euro. Cifra de afaceri realizata pe piata romaneasca in primele sase luni s-a ridicat la 8 mil. euro, in timp ce vanzarile companiei in Serbia au inregistrat valoarea de 2 mil. euro, in aceeasi perioada.
Anul trecut, vanzarile companiei pe piata locala au ajuns la aproximativ 12 mil. euro anul trecut, rata profitului inregistrata in aceasta perioada fiind de 9%.
In luna aprilie a acestui an, afacerea La Fantana a fost vanduta fondului de investitii Innova Capital de catre Oresa Ventures, actionar majoritar al companiilor La Fantana Romania si La Fantana Serbia. Innova Capital, cu sediul central la Varsovia, a achizitionat in total 92% din La Fantana de la Oresa si Cristian Amza, fondatorul companiei. Acesta a ramas in afacere detinand in prezent restul de circa 8% din actiuni.
In momentul achizitiei, Innova Capital a anuntat planuri de extindere a operatiunilor La Fantana prin achizitiile unor jucatori puternici pe piete din regiune.
Mai mult, compania ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la finele anului urmator, pentru atragerea de fonduri pentru dezvoltare.
Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a intrat in afacerea La Fantana in 2001, la un an de la infiintarea acestuia. Investitiile totale in aceasta afacere au ajuns pana in momentul vanzarii la 13 mil. euro, dintre care 5 mil. euro credite bancare, potrivit directorului general.
Anul trecut compania a investit 3,5 mil. euro in doua facilitati noi de productie in judetul Sibiu si in Serbia.
Liniile noi au dus capacitatea de productie La Fantana la peste 14,4 mil. litri pe luna.
Innova Capital este unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala, afacerile acestuia vizand in principal sectorul media, servicii financiare, IT, telecomunicatii, servicii de business sau industrie.

Au construit o afacere de 40 mil. euro in 6 ani

2001 Fondul de investitii Oresa Ventures achizitioneaza pachetul majoritar al Aqua Natural si infiinteaza La Fantana;
2004 Se infiinteaza La Fantana Serbia;
2006 Compania investeste 3,5 milioane de euro in doua facilitati de productie in judetul Sibiu si in Serbia;
2007 Innova Capital achizitioneaza 92% din La Fantana pentru o suma estimata la 40 de milioane de euro;
2008 Posibila listare la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO