Companii

Impact intră în insolvenţă pentru o datorie de 1,3 mil lei. Popp: Nu ne-am închipuit o asemenea decizie. Putem achita această sumă

Impact intră în insolvenţă pentru o datorie de 1,3 mil lei. Popp: Nu ne-am închipuit o asemenea decizie. Putem achita această sumă

Dan Ioan Popp, cel mai mare acţionar al Impact: Nu îmi explic cum acest lucru a fost posibil, este o aberaţie chiar

12.07.2010, 23:20 99

Reprezentanţii Impact, firmă fondată de omul de afaceri Dan IoanPopp, spun că vor contesta decizia, în condiţiile în care şi ei aula rândul lor de recuperat o sumă chiar mai mare de laRomconstruct, firmă controlată de un alt antreprenor local -Neculai Roşu.
"Este vorba despre o presupusă datorie, pe care Impact nu orecunoaşte, în condiţiile în care compania noastră are de recuperatde la Romconstruct datorii de peste 16 milioane de lei. Motivulpentru care nu am plătit datoria nu este lipsa resurselor, cifaptul că aveam de încasat de la ei creanţe mult mai mari, care arfi trebuit să compenseze presupusa datorie către Romconstruct", aexplicat Carmen Săndulescu, directorul financiar şi acţionarminoritar al Impact.
Impact are datorii către Romconstruct din perioada 2007-2008, cândfirma de construcţii era unul dintre contractorii Impact pentruproiectele de locuinţe aflate în dezvoltare, în timp ce datoria depeste 16 mil. lei invocată de Impact reprezintă contravaloareamaterialelor şi serviciilor achiziţionate de către societatea deconstrucţii în şantier, respectiv 1,2 mil. lei, restul reprezentândpenalităţi de întârziere la predarea lucrărilor realizate înBucureşti. Pentru aproape un milion de lei din datoria pe careImpact o are de recuperat de la Romconstruct, dezvoltatorulimobiliar se află în proces de executare silită, potrivitreprezentanţilor Impact.

Aruncă vina de la unul la altul
Aceştia susţin că deschiderea procedurii de insolvenţă estenejustificată, în condiţiile în care compania deţine suficienteresurse băneşti pentru achitarea datoriei în cauză.
"Este un moment important în evoluţia Impact şi este un evenimentpe care nu ni l-am dorit. De fapt, nu ne-am închipuit că tribunalulva admite cererea de insolvenţă a Romconstruct, în condiţiile încare Impact deţine suficient disponibil de plată pentru a acoperipresupusa datorie către societatea de construcţii. Nu îmi expliccum acest lucru a fost posibil, este o aberaţie chiar", a declaratDan Ioan Popp, cel mai mare acţionar al Impact (22%) şipreşedintele companiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii Romconstruct susţin că nu s-ar fiajuns la această situaţie dacă exista disponibilitate din parteaImpact pentru a se rezolva pe cale amiabilă acest litigiu.
"Clientul meu nu datorează un leu către Impact. Ei au iniţiat înBucureşti o acţiune prin care au pretins 140 de miliarde de leivechi (14 milioane de lei - n.r.), dar acel proces este suspendat.Sunt poveşti prin care este inventată o culpă a constructoruluipentru întârzieri de lucrări invocate nejustificat", spune SorinGeorge Botez, avocatul care reprezintă Romconstruct în acestproces. Botez spune că sumele datorate de Impact sunt chiar maimari, dar fac obiectul unui dosar distinct.
"Suma de 1,3 milioane de lei datorată de Impact, conform dosaruluide insolvenţă, este constatată de facturi şi figurează înînscrisuri. Separat avem un proces distinct la Curtea de Apel încare Romconstruct solicită de la Impact 100 de miliarde de leivechi (10 milioane de lei), echivalentul unor lucrări şipenalizări. Dacă era disponibilitate din partea Impact, problema serezolva de două-trei ori până acum".
Deşi au colaborat pentru o perioadă de circa doi ani,reprezentanţii Impact susţin că lucrările efectuate de cătreRomconstruct au avut o calitate slabă, motiv pentru care aureziliat acest contract.
"Romconstruct a fost un contractor cu care am lucrat în perioada2007-2008. Anul trecut în primăvară am decis să renunţăm la acestcontract din cauza lucrărilor de proastă calitate şi aîntârzierilor foarte mari la livrarea lucrărilor. Romconstruct acontinuat însă să elibereze facturi pe lucrări pentru care noi nuam făcut recepţia, chiar şi după ce am încheiat contractul cuaceştia", a adăugat Săndulescu.
Reprezentanţii Impact susţin că peste 0,28 mil. lei, din datoriatotală de 1,36 mil. lei invocată de către Romconstruct, au fostdeja declarate de către o instanţă de judecată ca nefiindvalabile.
"Nu poţi admite că datoria de 1,36 mil. lei este certă şiexigibilă, condiţie menţionată în legea insolvenţei, în condiţiileîn care o instanţă judecătorească a hotărât deja că 283.0000 de leidin total sunt consideraţi ca fiind nedatoraţi de către Impact", adeclarat Gina Pătrinoiu, consilierul juridic al Impact.
Ea a precizat că în continuare compania va demara procedura desuspendare a deciziei de intrare în insolvenţă la Curtea de Apel şiva da drumul în acelaşi timp la recurs, pentru a anula definitivdeciza Tribunalului Bucureşti, care a admis intrarea în insolvenţăa Impact.
"Primul pas reprezintă începerea procedurilor pentru recurs, măsurăcare să anuleze decizia de intrare în insolvenţă, precum şiprocedura pentru suspendarea deciziei. Termenul pentru procedura desuspendare este de cel puţin două săptămâni, iar procesul de recursnu poate începe mai devreme de septembrie, octombrie, instaţele dejudecată fiind în vacanţă în această perioadă", a adăugatPătrinoiu.

"Nu cred că vom ajunge la reorganizare"
Titlurile Impact au fost suspendate ieri de la tranzacţionare, lapreţul de 0,43 lei/unitate, la acest nivel capitalizarea companieiridicându-se la 20,6 mil. euro. Titlurile se vor relua latranzacţionare cel mai devreme în două săptămâni, după pronunţareaCurţii de Apel în legătură cu suspendarea deciziei de intrare îninsolvenţă. În cazul în care Curtea de Apel nu admite suspendareadeciziei de intrare în insolvenţă şi nici recursul nu este unulfavorabil pentru Impact, societatea va intra în reorganizare,titlurile urmând să fie suspendate. "Este greu de apreciat valoareadaunelor cauzate de o astfel de decizie. Depinde în primul rând dedurata proceselor de suspendare a deciziei de intrare în insolvenţăşi a recursului. În orice caz, nu cred că vom ajunge lareorganizare şi, chiar dacă acest lucru se întâmplă, valoareatotală a activelor se ridică la aproximativ 480 de milioane de lei,iar totalul datoriilor este de doar 150 de milioane de lei", aprecizat Săndulescu.
Anul trecut, Impact a avut venituri de 18,5 mil. euro, faţă de 41mil. euro în 2008, adică o scădere de 55% şi un profit net în jurula 30.000 de euro, faţă de 2,2 mil. euro în urmă cu un an. În 2008,compania avea 160 de angajaţi, potrivit datelor Ministerului deFinanţe.

Val de insolvenţe în imobiliare
Căderea pieţei imobiliare şi în special a celei de locuinţe aprovocat numeroase litigii între dezvoltatori şi constructori, dincare au rezultat mai multe procese de insolvenţă. Odată cu scădereavânzărilor de locuinţe, dezvoltatorii au dificultăţi în a plăticonstructorii, dar şi banca finanţatoare. Din aceste motive se aflăîn procedură de insolvenţă dezvoltatorii unor proiecte precum MyDream Residence sau Blue Tower din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO