Companii

În martie s-au înmatriculat mai multe maşini BMW, Audi şi Mercedes decât Hyundai şi Chevrolet

Autor: Bogdan Alecu

11.04.2011, 23:44 22

Importurile de maşini se­cond-ha­nd din Europa de Vest au scăzutcu aproape 60% în luna martie faţă de perioada similară a anuluitrecut şi cu 90% faţă de martie 2009, în condiţiile în careMinisterul Mediului a lansat o nouă taxă de poluare de la 1ianaurie.

Pe de altă parte, taxa de poluare a fost declarată ilegală deCurtea de Justiţie a Comunităţii Europene.

În acelaşi interval, înmatriculările de maşini noi au scăzut cu6% în martie faţă de perioada similară a anului trecut, la aproape3.800 de maşini, aceasta fiind prima scădere a înmatriculărilor dinacest an. Scăderea vine în contextul în care în acest an programul"Rabla" a demarat pe 18 martie, în loc de 1 februarie cum eraprogramat iniţial.

La nivelul primului trimestru, datorită creşterilor de peste 20%din primele două luni avansul a fost de 10%, la aproape 9.700 demaşini.

"În luna martie am înregistrat o creştere a numărului comenzilorfaţă de primele două luni ale acestui an, iar această creştere s-aînregistrat la nivelul întregii pieţe. Pe de altă parte, acumrevine în prim-plan problema sto­curilor la nivelul întregii pieţe,majoritatea constructorilor fiind acum concentraţi pe pieţe precumcea nord-americană sau asiatică", a spus Alin Tapalagă, directorulgeneral al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche România,cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

În continuare prima marcă din punctul de vedere alautoturismelor înmatriculate în martie este Dacia, cu aproape 900de unităţi.

Brandul local este urmat de Skoda cu 490 de unităţi vândute,respectiv Volkswagen cu 450 şi Renault cu aproape 260 demaşini.

În condiţiile în care luna trecută nu a fost în derulareprogramul "Rabla" care susţine vânzările de maşini mai ieftine,atât Mercedes-Benz, cât şi Audi şi BMW au intrat în top zece mărcidin punctul de vedere al înmatriculărilor pe ultimele trei locuri,cu volume cuprinse între 120 şi 108 maşini.

Acestea au depăşit branduri de volum precum Fiat, Hyundai,Peugeot sau Chevrolet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO