Companii

Incuietorile pentru Logan aduc 10 mil. euro la AKA Automotiv

11.06.2007, 21:55 599

Producatorul turc de componente auto AKA Automotiv Calinesti din judetul Arges, care produce incuietori pentru Dacia, estimeaza pentru 2007 o crestere de aproximativ 45% a cifrei de afaceri pana la 9,5 milioane de euro, fata de un nivel de 6,5 milioane de euro inregistrat in exercitiul financiar precedent.
Compania AKA Automotiv este detinuta de grupul turc Nursanlar cu activitati de productie de repere de otel in special pentru industria auto. Portofoliul de produse include componente mecanice precum macarale pentru ferestre auto, frane de mana, incuietori pentru portiere, elemente de asamblare de bord si motor, dar si rezervoare de combustibil.
"Grupul Nurslar produce pentru Dacia incuietori auto la fabrica AKA Automotiv din Calinesti, iar de la facilitatea de productie a companiei AKA Otomotiv de la Bursa din Turcia furnizam elemente de asamblare pentru bordul modelului Logan. Estimam ca in 2007 din activitatea AKA Automotiv vom obtine venituri de 9,5 milioane de euro", a declarat Cagri Inal, director general AKA Automotiv.
Colaborarea companiei turcesti cu producatorul de la Mioveni a inceput in anul 2004, anul finalizarii capacitatilor de productie de la Calinesti, odata cu proiectul Solenza.
"Avem o colaborare pe termen lung cu Dacia. Am inceput cu Solenza si am continuat cu modelul Logan, astfel Dacia a ajuns principalul nostru client, avand un aport de 98% la cifra de afaceri. Chiar daca in Romania nu avem nici un alt client inca, la nivel international cei mai mari clienti din portofoliu sunt Renault, Fiat, Ford si Hyundai", a spus Inal.
Investitiile efectuate de AKA Automotiv la Calinesti, Arges, de la demararea productiei si pana la finele anului 2006, au totalizat 950.000 de euro, toate proiectele fiind motivate de cresterea comenzilor pentru modelul Logan.
"Pentru 2007 avem un buget de 250.000 de euro, iar in 2008 vom demara un proiect de 400.000 de euro. Toate acestea sunt motivate insa de scopul atragerii unor noi potentiali clienti, nu de cresterea volumului de productie a Dacia", a spus Inal. El nu a mentionat daca in urma investitiilor programate vor avea loc noi angajari, in cadrul companiei lucrand la momentul actual 75 de angajati.
Pentru anul in curs reprezentantii Dacia au estimat un volum al productiei de 220-225.000 de unitati pentru cele trei versiuni de caroserie ale modelului Logan, urmand ca in 2008 sa ajunga la circa 300.000 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO