Companii

Înfiinţarea de companii noi este la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani. Cum se explică?

Înfiinţarea de companii noi este la cel mai scăzut...

Autor: Dana Ciriperu

05.11.2014, 17:06 235
În businessul românesc au intrat în primele nouă luni din acest an 79.000 de companii, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cel mai redus nivel consemnat în ultimii şapte ani, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
 
Instituţia măsoară lunar înmatriculările de persoane fizice şi juridice, indicator care în patru din ultimii şapte ani a trecut în primele nouă luni de 100.000 de unităţi, însă nu deţine date privind numărul de locuri de muncă create prin înfiinţarea de entităţi fiscale noi, indicator cheie pentru a măsura traiectoria economiei locale.
 
„Numărul de joburi create prin înfiinţarea de noi companii este mai relevant decât simpla numărătoare a companiilor noi. Scăderea sau creşterea numărului de companii nou-înfiinţate nu reprezintă un indicator pentru bunăstarea economiei româneşti. Pentru a  avea o perspectivă asupra acesteia, trebuie să ne întrebăm: câte dintre cele 70.000 companii noi au un business plan viabil, o sursă de finanţare solidă şi vor crea locuri de muncă stabile“, explică Jan Glas, managing partner al companiei de consultanţă şi audit TPA Horwath România.
 
Polonezii, care au 1,5 milioane de IMM-uri şi o agenţie guvernamentală pentru antreprenorii care le deţin, întocmesc rapoarte trimestriale privind numărul de companii noi, domeniile de activitate, dar mai ales durata de viaţă a unui start-up. Cât rezistă o afacere de la zero pe piaţă şi care este parcursul ei, sunt indicatori cheie urmăriţi de economiile cu o cultură antre­prenorială solidă. În România, 40-45% din cele 480.000 de companii mici şi mijlocii au zero angajaţi, iar multe dintre aceste businessuri au ca obiect de activitate consultanţă în afaceri şi management. Iar durata de viaţă a unei companii nu preocupă nicio instituţie care ar trebui să sprijine businessul.
 
„Până acum un număr mare de SRL-uri erau înfiinţate cu statut de microîntreprinderi, devenind astfel o alternativă de plată salarială la contractul de muncă. Aceasta nu mai este o opţiune reală pentru angajaţi/an­gajatori, prin urmare un număr mult mai mic de SRL-uri se înfiinţează cu acest scop“, spune Jan Glas, încercând să identifice factorii care ar fi putut determina scăderea numărului de companii noi cu 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO