Companii

Investitorii străini: Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului. Aşteptăm şi măsurile de relansare

30.06.2010, 23:07 31

Creşterea TVA va descuraja investiţiile, România devenind unadintre ţările cu cea mai mare TVA din UE, iar în acest sensGuvernul trebuie să adopte măsuri de stimulare a investiţiilorpentru a compensa efectele negative ale majorării taxei, considerăConsiliul Investitorilor Străini (CIS), instituţie al căreipreşedinte este Mariana Gheorghe (foto), directorul executiv al OMVPetrom, cea mai mare companie din România.

"Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului de a creşte TVA la 24%şi credem că această măsura va avea efecte negative importanteasupra economiei. Prin urmare, considerăm că este necesar caGuvernul să implementeze un pachet mai larg de măsuri care să ducăla creşterea eficienţei în sectorul public şi la stimulareainvestiţiilor, pentru a compensa efectele negative ale creşteriiTVA şi pentru a promova creşterea economică", informează CIS.

Totodată, CIS reclamă timpul foarte scurt pe care agenţiieconomici îl au la dispoziţie pentru implementarea măsurii, ceea ceva afecta grav afacerile.

Companiile folosesc sisteme IT complexe care cer timp şi resursefinanciare pentru a fi ajustate, conform CIS.

"Facem un apel către Guvern să ia în considerare acestedificultăţi legate de implementare atunci când va publica normelela ordonanţa de urgenţă care a introdus creşterea TVA. În modspecial, normele ar trebui să includă măsuri tranzitorii în ceea cepriveşte TVA la servicii, cum ar fi leasing, serviciile prestate înmod continuu."

Consiliul Investitorilor Străini are 117 companii membre alecăror investiţii cumulate în România de aproximativ 30 de miliardede euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilorstrăine directe realizate din 1990 până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO