Companii

Iulius are unda verde pentru mall-ul de la Timisoara

11.02.2003, 00:00 51

Dupa ce a "amenintat" de foarte multa vreme cu constructia unui Mall in Timisoara, grupul Iulius spune ca gata, anul acesta se va face.
Grupul va incepe in luna aprilie constructia unui complex comercial de tip mall in orasul de pe Bega, care va necesita o investitie de 30 de milioane de dolari. Firma a obtinut toate aprobarile necesare inceperii constructiei unui mall pe actualul amplasament al unor antene radio ale Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).
Iulius va plati aproape doua milioane de dolari pentru a transporta aparatura SNR la noul amplasament din Ortisoara, unde au fost deja construite cladirea si anexele pentru aparatura companiei. "Estimam ca operatiunea va dura o luna. In ultima decada a lunii martie vom putea asista in sfarsit la doborarea celor doua antene si a preluarii emisiei radio de posturile radio din Ortisoara", spune Gheorghe Atudoroaie, manager general al Iulius Group.
Lucrarile de constructie vor dura un an, iar in aceasta perioada vor fi asigurate 2.000 de locuri de munca, urmand ca, dupa deschiderea complexului, mall-ul sa asigure 1.500 de locuri de munca.
Complexul va avea o suprafata de 54.000 de metri patrati si va include un supermarket, cinematograf multiplex, salon de infrumusetare, restaurante si baruri tematice, sala de bowling si o baza sportiva amenajata pe terasa.
Analistii considera ca preturile apartamentelor aflate langa cladirea mall-ului vor creste simtitor, in timp ce timisorenii care prefera sa mearga in Ungaria pentru cumparaturi vor avea alternativa in propriul oras.
Iulius Mall Timisoara face parte dintr-un amplu program de dezvoltare al Iulius Group, materializat pana acum prin "Iulius Shopping Center" din Iasi si centrul comercial "Terra" din Timisoara. Iulius intentioneaza sa-si extinda reteaua de mall-uri si in Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov, Arad si Oradea.
Prima incercare de constructie a unui mall in orasul de pe Bega a esuat din cauza birocratiei. In 2000, concernul international Plaza Center, proprietarul a mai multe complexuri comerciale in Europa Centrala si de Est, si-a anuntat intentia de a investi in Timisoara in jur de 50 de milioane de dolari. Obiectivul era construirea unui complex comercial care sa cuprinda cateva zeci de magazine, sali de cinema, un patinoar, o parcare de 800 de locuri. Plaza Center a cumparat cladirea Abatorului si a realizat un studiu referitor la clasarea cladirii, stabilindu-se ca in afara portii si a turnului cu apa, care sunt monumente istorice, restul constructiei poate fi demolat. Avizul necesar trebuia dat de Ministerul Culturii si Cultelor, insa aprobarea a venit abia in iunie 2002, cand deja investitorul se saturase sa tina milioanele de dolari blocate pentru un proiect incert. Se pare ca, in locul mall-ului de la Timisoara, Plaza Center a construit unul in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO