Companii

Jocurile de echipa nu sunt o joaca pentru ei

27.02.2008, 21:41 125

Victor Paicu avea 21 de ani in 2001, cand a demarat afacerea de operator de paintball impreuna cu alti patru asociati, printre care si fratele sau, Traian Paicu. Toti cei cinci erau inca studenti cand au pus bazele firmei Fight Extreme.
"Ideea ne-a venit jucand. Fiind pasionati la randul nostru de acest joc, in 2000 am apelat la unul din cei sase - sapte operatori de paintball din Bucuresti. Am observat ca afacerile existente erau foarte neorganizate, nu aveau terenuri special amenajate, se mergea in paduri si oamenii veneau cu echipamentele in masina proprie", declara Victor Paicu, unul dintre asociati.
In 2001, cei cinci au reusit sa adune prin forte proprii 10.000 de euro si sub numele de Atomic Paintball au inchiriat un teren de joc in Neptun. Primele materiale le-au importat din Canada, la costuri foarte mari, deoarece taxele de transport si vamale erau atunci foarte ridicate. In momentul in care au elaborat planul de afaceri, cei cinci asociati au decis sa ofere ceva special clientilor lor.
Dupa Neptun, in 2003 cei cinci au deschis un teren de paintball in Bucuresti, la baza sportiva Keoke sub numele de Citypaintball. "In 2004 am luat contact cu fabricantii si distribuitorii directi pentru Europa si am inceput sa importam de la ei la preturile practicate in orice magazin de echipamente european", a declarat Paicu. Dupa ce baza Keoke s-a inchis, Citypaintball s-a mutat in Baza Sportiva Vointa, unde au inchiriat un spatiu mai mare si au deschis magazinul de echipamente pentru clientii individuali.
Dupa sapte ani in care afacerea a mers tot mai bine si activitatile s-au diversificat, cei cinci asociati detin in prezent doua firme care se ocupa exclusiv de paintball.
Prin intermediul Fight Extreme asociatii importa si distribuie echipamente pentru joc, iar Fun Sport Entertainment opereaza afacerea Citypaintball, adica gestionarea terenului de paintball si activitatile de teambuilding. De asemenea, cei cinci asociati au decis sa vanda afacerea in sistem franciza si ofera consultanta pentru clientii lor, iar in curand vor deschide un centru de service pentru echipamente. "Avem terenul din Bucuresti, avem deschis in franciza in Sinaia si la Satu Mare. Nu ne-am gandit sa deschidem in alta parte decat in Bucuresti din cauza eforturilor mari pe care ar trebui sa le facem pentru gestionarea afacerii, dar mai ales pentru ca avem inca destule de facut aici. Estimez ca in Bucuresti se mai pot deschide in urmatorii ani lejer zece terenuri de paintball si daca acestea sunt gestionate corect, pot aduce profituri uimitoare", a declarat Victor Paicu.
Paicu mai spune ca firmele lor au mers intotdeauna pe profit, dar ca din 2004 acesta a crescut exponential. "Circa 90% din profituri le-am reinvestit, pentru ca pana la inceputul acestui an ne-am autofinantat. Acum am apelat la o linie de credit pentru dezvoltare si de aceea vom incerca sa fim mai agresivi pe partea de distributie", afirma Victor Paicu.
In 2007 Fun Sport Entertainment a inregistrat o cifra de afaceri de 46.500 de euro, iar Fight Extreme a avut o cifra de afaceri de 83.000 de euro. In total, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 40% fata de anul 2006. Profitul cumulat pentru cele doua firme a fost de 5.500 de euro in 2006 si 29.000 de euro in 2007. "Am reusit sa crestem de cinci ori profitabilitatea firmei mai ales pentru ca la inceputul lui 2007 am terminat investitia in reamenajarea terenului si ne-am concentrat mai mult pe activitati cu grad mai mare de rentabilitate: distributia de echipamente si teambuildinguri", a declarat Paicu.
Pe termen scurt, planurile asociatilor includ dezvoltarea afacerii de teambuilding si activitatile legate de paintballul sportiv (speedball), dar si dezvoltarea unui nou concept de joc "scenario game", care in Statele Unite se joaca in echipe de pana la 2.000 de jucatori. "Pe termen mediu un centru de service pentru echipamente, iar pe termen lung vrem sa dezvoltam ideea de franciza in toata tara. Sa ajungem sa avem un lant de distributie in adevaratul sens al cuvantului si sa organizam mai multe competitii de paintball profesionist", afirma Victor Paicu.
Oana Albu a gasit ceva special cu care sa atace piata avida de distractie din Bucuresti. Afacerea condusa de ea in calitate de manager general se numeste Laser Megazone si este adusa din Franta in sistem franciza.
Conceptul Laser Megazone se aseamana din multe puncte de vedere cu paintball-ul, diferenta constand in tipul de echipament si asa numitele markere, care in loc de bile cu vopsea sunt arme cu lumina tip laser. "Laser tag-ul este considerat 'ultima moda' in Europa. Reteta este simpla: un grup de prieteni se poate distra in labirintul nostru intr-o confruntare cu arme laser, intr-un spatiu special amenajat cu efecte de laser si fum, muzica antrenanta si adrenalina la maxim. Laser Megazone este o combinatie intre jocuri pe calculator, strategie si sport", declara Oana Albu, manager general al afacerii.
Patronii Laser Megazone au importat conceptul din Franta, acesta provenind de fapt din Australia. Ei au contactat partea romana in persoana Oanei Albu si au demarat afacerea pe 6 octombrie 2007. In schimbul conceptului comercializat in sistem franciza, Laser Megazone Romania plateste anual o licenta de joc in valoare de 5.000 de euro.
Investitia initiala a fost de 150.000 de euro, fara a include si cladirea propriu-zisa in care se desfasoara activitatile firmei. 60% din aceasta suma o reprezinta echipamentele electronice pentru joc, iar restul de 40%, constructia si amenajarea locatiei. De asemenea, Laser Megazone investeste in comunicare si publicitate. Desi conceptul a fost introdus in Romania de numai cinci luni de zile, managerul firmei declara ca cifra de afaceri actuala este la inaltimea asteptarilor si ca profiturile sunt substantiale. Circa 10% din aceste profituri provin din activitatea conexa de gestionare a spatiului de asteptare din incinta cladirii, care este dotat cu un bar.
Prima preocupare a directoarei a fost gasirea unui spatiu suficient de mare pentru a se putea implementa planurile de constructie ale unui Laser Megazone. "In egala masura a fost importanta si locatia, care trebuia sa fie una cunoscuta, o zona cu trafic intens, situata in apropierea centrelor comerciale si a universitatilor", afirma Oana Albu.
Amenajarea spatiului conform normelor francizei a durat opt luni, timp in care au fost instalate structurile si aparatura necesara unui astfel de centru.
"La lansare am chemat foarte multa presa scrisa si din audiovizual. Feedback-ul a fost excelent in urma acestui eveniment si oamenii au inceput sa vina, mai intai din curiozitate, apoi din pasiune. Am desfasurat de asemenea cateva campanii de promovare outdoor, prin panouri publicitare si distributie de pliante", povesteste Oana Albu.
In ceea ce priveste planurile de viitor, Oana Albu declara: "Laser Megazone este inca un concept nou si necunoscut in Romania. Eforturile noastre, in consecinta, sunt canalizate in acest moment spre a face cunoscut acest joc".

Citypaintball:

Servicii oferite: operator de paintball din 2001
Importa si distribuie echipamente pentru joc
Primele materiale au fost importate din Canada, iar ulterior au fost aduse din Europa
Investitii initiale: 10.000 de euro
Afacerea a fost extinsa in franciza in Sinaia si la Satu Mare
Cifra de afaceri: 46.500 de euro
Profitul cumulat pentru cele doua firme: 29.000 de euro in 2007

Laser Megazone:

Conceptul se aseamana mult cu paintball-ul, doar ca sunt utilizate arme cu lumina tip laser
Conceptul provine din Australia
Pretul anual al licentei de joc este de 5.000 de euro
Investitia initiala a fost de 150.000 de euro
(60%: echipamentele electronice pentru joc; 40%: constructia si amenajarea locatiei)
10% din profituri provin din incasarile barului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO