Companii

JTI închide o fabrică din Austria. România, în cărţi pentru a prelua producţia

Autor: Adelina Mihai

08.05.2011, 23:48 760

Producătorul de ţigarete Japan To­bacco International (JTI), cuafaceri cu­mu­late de peste 800 mil. euro în România, a anun­ţat lafinele săptămânii trecute că va în­chi­de o fabrică din Austria,urmând să tran­sfere producţia în România sau în Polonia.

Decizia vine în contextul în care JTI România a făcut anultrecut peste 130 de concedieri pe piaţa locală.

Producătorul ţigărilor Camel şi Winston va închide ultimaunitate de producţie deţinută în Austria, aflată în oraşulHain­burg, potrivit publicaţiei austriece Kurier.at. Astfel, 240 deangajaţi din fabrică vor fi concediaţi, iar alţi 80 de oameni carelucrau la sediul din Viena al producătorului îşi vor pierde loculde muncă.

Capacitatea de producţie a fabricii din Austria nu a fostcomunicată şi nici cifra de afaceri a acesteia. Reprezentanţii JTIRo­mâ­nia nu au oferit informaţii supli­men­tare legate de acestposibil transfer de producţie.

Deşi compania a renunţat anul trecut la 132 de salariaţi pepiaţa locală din cauza majorării accizelor şi a creşterii valoriipieţei ilegale de ţigarete, România are în con­tinuare unul dintrecele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa. La fiecareeuro investit într-un salariat român (în costurile cu salariile, cubonusurile, cu programele de training sau prin contribuţiilesociale etc.), o multinaţională câştigă, în medie, 1,53 euro,po­trivit unui studiu recent realizat de firma de consultanţă şiaudit Pricewater­house­Coopers (PwC).

Tendinţa marilor investitori de a-şi muta producţia în ţăriledin Europa de Est, unde costurile cu forţa de muncă sunt maireduse, nu e nouă. Acesta a fost motivul pentru care finlandezii dela Nokia au decis să deschidă fabrica de la Jucu (Cluj) în 2008,unde au în prezent aproape 4.000 de salariaţi, după ce au închis ounitate de producţie din Bochum (Germania). Un salariat al Nokiadin Bochum câştiga la acea vreme 2.500 de euro brut/lună, în timpce un muncitor de la unitatea de producţie de la Jucu nu câştigămai mult de 400 - 500 de euro brut/lună.

Totuşi, recent, Nokia a renunţat la divi­zia de cercetare şidezvoltare de soft de la Cluj, 120 de angajaţi urmând să fieconce­diaţi până în septembrie, măsura fiind luată în contextulunui program de restruc­tu­rare anunţat la nivel global, careprevede renun­ţarea la 7.000 de oameni.

JTI a rulat afaceri cumulate de apro­xi­ma­tiv 813 mil. euro în2009 prin cele două firme - JTI Manufacturing (fabrica din Pi­pera)şi J.T. International (firma de vânzare şi dis­tri­buţie).

Reprezentanţii JTI susţin că au un buget de investiţii de circa30 de milioane de euro pen­tru perioada 2009- 2011. De asemenea,exporturile de ţigări (în special de ţigări Camel în Germania) aureprezentat 40% din cifra de afaceri de anul trecut, dublu faţă deponderea pe care o aveau în 2009.

Piaţa ţigaretelor, estimată la peste 2 mld. euro, estereprezentată de afa­ce­rile a trei com­panii de talieinternaţională - British Ame­rican Tobacco, Philip Morris şi JTI -care controlează cel mai mare segment din sec­torul bunurilor delarg consum (FMCG).

De ce s-ar putea muta producţia JTI din Austria înRomânia

  • n Câştigul per angajat al unui investitor străin din Româniaeste mai mare cu 30% faţă de un angajat într-o multinaţională dinEuropa de Vest.

  • n La fiecare euro investit într-un salariat român (în costurilecu salariile, cu bonusurile, cu programele de training sau princontribuţiile sociale etc.), o multinaţională câştigă, în medie,1,53 euro

  • n În 2009, în sectorul bunurilor de larg consum existau cele maiscăzute costuri cu forţa de muncă, de aproximativ 8.300 de euro pean (ceea ce înseamnă o cheltuială lunară a angajatorului de 690euro/angajat).

Sursa:PricewaterhouseCoopers(PwC)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO