Companii

Klaas Postema: De la CEO in industria farma la statutul de consultant nu a fost decat un pas

Klaas Postema: De la CEO in industria farma la statutul de consultant nu a fost decat un pas

Klaas Postema, partner al Genesis Capital: Actionarii companiilor romanesti nu stiu ce sa schimbe. Daca o companie intra in insolventa, acesta este un semnal clar ca managementul nu este bun.

25.10.2007, 14:13 377

Klaas Postema, fostul CEO al producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti (actuala Zentiva) a pus bazele afacerii Genesis Capital in domeniul consultantei, la inceputul acestui an, alaturi de alti doi parteneri, Didier Lepoutre si Lucian Tudose.
Postema a restructurat unul dintre principalii producatori de medicamente, Sicomed, in cea mai dificila perioada din industrie (2002-2004), a integrat apoi operatiunile acestuia cu cele ale Zentiva in 2006, pentru ca ulterior sa renunte la postul de director general pentru un business propriu.
Postema se orienteaza acum catre consilierea in procesele de M&A (mergers & acquisitions) si targeteaza in principal companiile de talie medie.
"Actionarii companiilor romanesti nu stiu ce sa schimbe. Daca o companie intra in insolventa, acesta este un semnal clar ca managementul nu este bun. Companiile romanesti inca investesc foarte mult in active fixe, in suprafete mari de teren sau in echipamente. Iau credite pe termen lung si nu se preocupa de asigurarea unui flux constant de numerar, cand acesta ar trebui sa fie obiectivul principal a oricarei afaceri", este de parere Klaas Postema, partner al Genesis Capital.
El spune ca interesul pentru jucatorii romani este in continuare mare in domenii precum industria farmaceutica, FMCG sau servicii financiare.
"Sa luam spre exemplu o familie care are o afacere si care vrea sa vanda. Inainte sa faca acest lucru, respectiva companie trebuie reorganizata, trebuie 'curatata' la nivel de personal, pentru ca in cazul acestui tip de business exista foarte multi angajati. In final abia intervine procesul de restructurare si de vanzare", spune Postema.
In prezent Genesis Capital are sase clienti. Postema este de parere ca activitatea de consultanta trebuie sa mearga in dublu sens.
"In primul rand trebuie cautat un potential vanzator, iar dupa finalizarea deal-ului, asigura consilierea in procesul de integrare. Pe de alta parte, in cazul unui om de afaceri care se decide sa vanda, rolul principal al consultantului este sa pregateasca afacerea", spune el.
Postema este implicat acum si in dezvoltarea une companii de software, Qbis, pe care spune ca vrea sa o ajute sa se extinda la nivel international.
In ceea ce priveste activitatea sa la Sicomed, Postema spune ca vanzarea a fost probabil cel mai important proiect din timpul mandatului sau.
"Dupa ce am preluat conducerea, una dintre primele decizii pe care le-am luat a fost sa ne concentram pe piata interna. La scurt timp dupa ce am inceput lucrul am realizat ca nu acopeream mare parte din teritoriul Romaniei, deoarece portofoliul de produse ieftine era neatractiv pentru distribuitori", isi aminteste Postema.
Iar daca initial se gandise ca exporturile sunt o alternativa de luat in calcul cand a realizat ca nici Romania nu era acoperita a renuntat la idee.
"Activitatea mea la Sicomed a fost astfel gandita incat sa pregatesc compania pentru vanzare", spune Postema.
Managerul a venit la conducerea fabricii bucurestene in septembrie 2002, inainte de acest moment ocupand functia de regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV.
Postema a ocupat la Sicomed postul lasat liber de grecul Vassilis Alexakos.
In perioada 1996-1997 acesta a activat insa ca director regional pentru Romania, Bulgaria, Ungaria si statele fostei Iugoslavii ale aceleiasi companii.
Sarcina sa in cadrul producatorului a luat sfarsit insa anul trecut, in momentul in care Sicomed a fost integrata complet in Zentiva.
"Cu managementul Zentiva am avut o intelegere ca o perioada dupa finalizarea contractului sa nu lucrez la o companie concurenta. Acum insa pot lucra in industria farma", spune Postema.
Dupa preluare, Sicomed a luat numele actionarului sau majoritar Zentiva.

Traseul profesional al unui CEO din industria farmaceutica

Prezent: Partener al companiei de consultanta Gensis Capital;
2006 renunta la conducerea fabricii Sicomed (actuala Zentiva);
2002-2006 CEO al producatorului de medicamente Sicomed ;
1997-2002 regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV;
1996-1997 acesta a activat insa ca director regional pentru Ramania, Bulgaria, Ungaria si statele fostei Iugoslavii ale aceleiasi companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO