Companii

Lucrarile de infrastructura si exporturile, solutia Teraplast pentru crestere in 2010

Lucrarile de infrastructura si exporturile, solutia Teraplast pentru crestere in 2010

Florin Urite, directorul general al Teraplast: Deblocarea pietei constructiilor va fi posibila doar in momentul in care va exista finantare pentru proiectele de infrastructura, cofinantare pentru proiectele cu fonduri europene, precum si in momentul in care institutiile bancare vor relansa creditarea pentru proiectele private din domeniul imobiliar

10.03.2010, 00:00 125

"Mizam in special pe segmentul de infrastructura, deoareceRomania este mult in urma tarilor vestice in acest domeniu. In ceeace priveste domeniul rezidential nu vor aparea modificarisemnificative in cerere decat in momentul in care institutiilebancare vor relansa creditarea pentru acest tip de proiecteprivate", a declarat Florin Urite, directorul general alTeraplast.

In plus fata de accentul pe infrastructura utilitara, conducereaTeraplast isi propune pe termen scurt si mediu crestereaexporturilor pe principalele piete din regiune, in conditiile incare anul trecut ponderea exporturilor in cifra de afaceri acompaniei s-a situat in jurul valorii de 10%.

"Produsele Teraplast sunt exportate pe piete ca Ucraina,Iugoslavia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova,vanzarile pe pietele externe reprezentand sub 10% din cifra deafaceri. Obiectivele noastre pe termen scurt si mediu vizeazacresterea procentului de vanzari la export", a adaugat Urite. In2009, Teraplast a realizat o cifra de afaceri de 45,3 mil. euro, inscadere cu doar 2% fata de rezultatul din 2008, insa profitul companiei a scazut cu aproape 41%, la 2,1 mil. euro. Profitulcompaniei a fost afectat in principal de costurile cu amortizareainvestitiilor de mutare a activitatilor in noul parc industrial dela Saratel. Compania si-a bugetat pentru acest an 5 mil. europentru continuarea investitiilor in parcul industrial, in prezentcirca 90% din activitatile de productie ale Teraplast fiind mutatela Saratel.

Vanzarile de tamplarie din PVC, afectate de contractiasectorului rezidential

Scaderea segmentului imobiliar rezidential din acest an ar puteaafecta vanzarile pe partea de tamplarie PVC a companiei, inconditiile in care Teraplast inregistra la sfarsitul anului trecuto cota de piata de 4%, iar valoarea pietei de tamplarietermoizolanta era estimata in scadere la 550 mil. euro.

Piata de profiluri PVC reprezinta peste 20% din piata detamplarie termoizolanta.

"Cresterea ponderii tamplariei PVC in cifra de afaceri vadepinde de evolutia proiectelor rezidentiale, dar si de evolutiaprogramului de reabilitare termica a locuintelor", a explicatUrite.

Pe segmentul de tubulatura PVC (polivinilclorura) si PE(polietilena), Teraplast apreciaza o evolutie a pietei in stransacorelatie cu proiectele publice utilitare, insa tinand cont degradul redus de absorbtie a fondurilor europene, dar si de iarnaprelungita din acest an, oficialii Teraplast apreciaza ca esteprematura o estimare pentru acest an.

"Evolutia pietelor de tubulatura PVC si PE este in stransalegatura cu derularea proiectelor publice, astfel ca o estimare aacestor piete este prematur de facut, din cauza conditiiloratmosferice, dar si a faptului ca bugetul de stat a fost aprobatdestul de tarziu", a precizat Urite. Pentru anul trecut estimarilearata o scadere a pietei de tubulatura PVC de aproximativ 80%, dupace in 2008 piata s-a cifrat la o valoare de 50 mil. tone, pe unvolum de circa 40.000 de tone. Scaderea pe piata de tubulatura PE afost ceva mai redusa, de 10% fata de nivelul din 2008, cand piatade profil s-a ridicat la 75 mil. euro. Potrivit statisticilor,circa 70% din vanzarile de tubulatura din PVC sunt indreptate catreporiectele cu finantare de la stat.

"Deblocarea pietei constructiilor va fi posibila doar inmomentul in care va exista finantare pentru proiectele deinfrastructura, cofinantare pentru proiectele cu fonduri europene,precum si in momentul in care institutiile bancare vor relansacreditarea pentru proiectele private din domeniul imobiliar", aincheiat Urite.

Teraplast este controlata de oamenii de afaceri Dorel Goia siEmanoil Viciu, care detin 34% si respectiv 15% din actiuni.Compania este evaluata pe Bursa la 43,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO