Companii

Mallurile au de recuperat zeci de mii de euro de la Lee Cooper. Actionarii magazinelor Lee Cooper spun ca: „Insolventa a fost singura cale legala si de protectie impotriva creditorilor”

Mallurile au de recuperat zeci de mii de euro de la Lee Cooper: Actionarii magazinelor Lee Cooper: „Insolventa a fost singura cale legala si de protectie impotriva creditorilor”
26.01.2010, 00:00 281

"Furnizorii de marfa, banca si societatile de leasing aufinantat dezvoltarea societatii in anii anteriori, prin acordareade contracte de investitii pentru perioade medii de timp, de aceeasunt acum creditorii principali", a declarat pentru ZF RonenHaliva, actionarul LCR Jeans, care insa nu face publica valoareadatoriilor acumulate pe motiv ca "lista inscrierilor la masacredala nu a fost definitivata".

Retailerul care comercializeaza articole din jeans sub brandulLee Cooper a raportat catre Ministerul de Finante datorii totale de5,3 mil. euro si stocuri de 2,2 mil. euro la finalul lui 2008.

Intrarea in insolventa a companiei afecteaza si centrelecomerciale de unde retailerul a decis sa isi retraga magazinele,lasand mallurilor datorii de cateva sute de mii de euro, potrivitdezvoltatorilor.

Actionarii Lee Cooper spun insa ca datoriile catre malluri suntde doar cateva mii de euro. "Datoriile LCR Jeans catre centrulcomercial Vitantis, care includ chiria pe cateva luni, inclusiv peianuarie, cheltuieli de marketing si utilitati, ajung laaproximativ 40.000 de euro. Compania nu a mai platit chiria dinvara lui 2009. La sfarsitul anului trecut au avut o tentativa de arenegocia chiria, le-am propus o chirie de tip turnover (procentdin vanzari - n. red.), care ar fi putut insemna pentru LCR Jeans oreducere de circa 70% din chiria de baza, dar nu au mai semnatnimic, au preferat sa inchida", a declarat Vlad Dragoescu, managerde investitii in cadrul firmei care administreaza proprietatilefondului de investitii Equest, proprietarul Vitantis. Retailerul aanuntat centrul comercial Vitantis, care este plasat in apropiereahotelului Rin Grand din Capitala, ca vor elibera spatiul, care seintinde pe o suprafata de aproape 130 de metri patrati, lajumatatea lunii decembrie, chiar daca contractul de inchiriere erain desfasurare pentru inca trei ani.

In aceasta situatie se afla mai multi dezvoltatori de centrecomerciale, mai ales ca din cele 15 magazine Lee Cooper inchiseincepand cu a doua parte a anului trecut, majoritatea erau plasatein malluri.

"Nu vorbim de sume foarte mari, dar retailerul nu a facut toateplatile catre compania noastra. Situatia este acum in mana casei deavocatura care ne reprezinta", recunoaste si managerul centruluicomercial Armonia Center din Arad, Claudiu Szetyanszki.

Motivul principal al deciziei de a solicita insolventa catreTribunalul Prahova a fost reprezentat insa de pierderile foartemari pe care le inregistrau jumatate din magazine de mai bine de unan, potrivit lui Haliva. "Magazinele bune, care realizau profitulscontat, erau si cele care suportau pierderile mult prea mari alecelorlalte. Solicitarea insolventei a fost singura cale legala side protectie impotriva creditorilor care nu agreau ideea ca LeeCooper sa isi inchida magazinul din centrul detinut de ei, dar nicinu erau dispusi sa inteleaga perioada pe care o traversam. Ne-amoferit disponibilitatea pentru intalniri cu acesti proprietari insensul identificarii unor solutii viabile pentru ambele parti,inclusiv plata taxelor de iesire anticipata prevazute de contractsi posibilitatea acestora de a-si recupera o parte din datoriarestanta prin executarea scrisorilor de garantie de buna plata, darnici aceste incercari de solutionare amiabila a situatiei nu auavut rezultatul pe care ni-l doream", explica Haliva.

Inchiderea a 15 din cele 30 de magazine Lee Cooper din Romania ainsemnat de altfel si reducerea numarului de angajati de la 254 depersoane, cat lucrau la sfarsitul lui 2008, la putin peste 100 deoameni in prezent. Compania spera insa ca prin procesul dereorganizare interna, care va fi aprobat in urmatoarea luna, sagenereze sume importante pentru a-si plati ulterior creditorii."Vom regandi businessul si strategia de calcul a preturilor devanzare sau reducerea cheltuielilor operationale inregistrate inanii anteriori. Vom incerca pe cat posibil ca relatiile de afacerisa nu fie afectate de intrarea in insolventa a societatii, iarproprietarii centrelor comerciale cu care continuam colaborarea sane acorde sprijinul necesar prin discounturi la plata chiriei siprin acordarea de posibilitati mai mari de promovare a brandului incentrul lor", spune actionarul LCR Jeans, care este convins caintr-o perioada de 2-3 ani compania va iesi din insolventa.

Lee Cooper, care concureaza cu alte branduri de blugi ca LittleBig, Levi's sau Diesel, a incheiat 2008 cu afaceri de 10,83 mil.euro, dar a inregistrat pierderi.

Lee Cooper In cifre

  • 10,8 mil. euro a fost cifra de afaceri raportata de companie in2008
  • 5,3 mil. euro este valoarea datoriilor totale anuntate lasfarsitul lui 2008
  • 15 din cele 30 de magazine Lee Cooper au fost inchise inultimele luni
  • Compania a disponibilizat aproape jumatate din angajati,ramanand cu putin peste 100 de persoane
  • 2-3 ani este perioada in care retailerul va iesi dininsolventa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO