Companii

Medicamentele scumpe au ridicat piata farmaceutica cu 17% in trimestrul I

Medicamentele scumpe au ridicat piata farmaceutica cu 17% in trimestrul I
18.05.2010, 23:08 30

Piata farmaceutica locala a trecut pragul de jumatate de miliardde euro in primul trimestru al acestui an ajungand la 569 mil.euro, cu 22% (17,6% in lei) mai mult comparativ cu intervalulsimilar din 2009, potrivit datelor companiei de analiza sicercetare Cegedim Romania.

Tendinta de aprecierea era asteptata, insa a depasit si cele maioptimiste asteptari ale jucatorilor. Evolutia a fost sustinuta inprincipal de medicamente scumpe promovate de producatorii, si maiatractive pentru vanzare in detrimentul produselor ieftine, lucrulrelevat si de faptul ca in volum piata a avut o evolutie aproapeconstanta. Un al doilea factor care a determinat avansul puternic afost reprezentat de asteptarile de crestere a pretului, astfel cadistribuitorii si farmaciile si-au facut stocuri de medicamente dinmartie.

Aceste medicamente au ajuns insa la consumatorul final dupa 1aprilie, data la care medicamentele s-au scumpit cu 6% in medie."Ianuarie si februarie au mers mai slab, dar impactul anuntului decresteri a preturilor a determinat o tendinta de stocare peintregul lant de aprovizionare", a spus Petru Craiun, directorulgeneral al Cegedim Romania.

Daca pe segmentul produselor cu prescriptie strategiacompaniilor s-a concentrat pe portofolii scumpe, la nivelulOTC-urilor (medicamentele fara reteta) a fost un mix intre aceastasi majorari de preturi.

Piata de OTC-uri, estimata la 85,1 mil. euro in primele treiluni, a crescut cu 9,6% in euro (5,7% in lei), in timp ce in volumdeclinul este de 7,3%. "La Biofarm nu am crescut preturile inultimul an, insa au fost companii care au facut acest lucru.Probabil ca au sesizat ca piata poate duce. Mie nu mi se pare insasanatos", a spus Dan Vasile, directorul general al Biofarm,campanie cu o pozitie solida pe segmentul fara prescriptie.Intrebat de ZF daca aceasta crestere a fost operata si pentru capretul produselor cu prescriptie este plafonat, Vasile a spus ca"poate sa fie si asta".

Dupa primul trimestru, Cegedim si-a majorat prognoza pentruintregul an de la stagnare la un plus de 2,5%. In aceste conditii,in urmatoarea perioada a anului piata de medicamente ar puteaconsemna un recul.

Producatorii locali exporta de 100 mil.euro

Fabricile romanesti de medicamente, destul de slab reprezentatein top 20 jucatori din industrie, au avut anul trecut exporturi decirca 100 mil. euro, conform estimarilor lui Dragos Damian, CEO alTerapia Ranbaxy si vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor deMedicamente Generice din Romania (APMGR). Acest nivel reprezintanumai un procent mic comparativ cu valoarea totala a medicamentelorexportate de aproape 500 mil. dolari (360 mil. euro), care includsi exporturile paralele (produse de import care sunt scoase dedistribuitori din tara si revandute in alte state cu preturi maimari decat in Romania).

Damian a mai estimat ca printre producatori s-au facut circa 500de disponibilizari din cauza climatului advers.

El a precizat ca Terapia Ranbaxy a renuntat la cei mai multioameni, aproape 100. Damian a mai spus ca producatorii farma auinvestit circa 2 mld. euro in intervalul 2005-2008 pe piata farmaatat in achizitii, cat si in cresterea capacitatii de productie,transfer tehnologic si altele.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus caexista un potential de exporturi de circa 300 mil. euro pentru ocompanie "care nu se pot materializa din cauza preturilor".

El nu a dorit sa precizeze numele acestei companii, dar GSK aanuntat anul trecut ca are in vedere exporturi pentru o asemeneasuma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO