Companii

Ministrul comunicaţiilor: Poşta a fost furată mult şi sistematic, înregistrând pierderi de peste 500 mil. lei

Ministrul comunicaţiilor: Poşta a fost furată mult şi sistematic, înregistrând pierderi de peste 500 mil. lei

Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Dumitrache

31.05.2012, 00:04 96

Poşta Română a înregistrat în ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane de lei, pentru că "a fost furată mult şi sistematic" de pro­tejaţii cuplului Boc-Anastase a afirmat noul ministru al comunicaţiilor Dan Nica.

"În intervalul 2008-2010 Poşta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adaugă o amendă aplicată de Consiliul Concurenţei de peste 100 milioane de lei plus o serie de obligaţii de plată către diverşi furnizori şi bugete ale statului de peste 400 milioane de lei", a spus Nica, care este unul dintre liderii PSD, iar în vechiul mandat din perioada 2001-2004 a avut în subordine Poşta.

El a adăugat că, fără măsurile de restruc­turare care vor fi aplicate în perioada urmă­toare, Poşta ar fi intrat în faliment începând cu 13 iunie.

"Fostul director general al Poştei Daniel Neagoe a fost unul dintre protejaţii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fără licitaţie de fostul director general al Poştei societăţii Mefisto Com SRL din oraşul său de baştină, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul construcţiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a spus Nica. El a spus că ultima plată către Mefisto Com SRL s-a făcut în aprilie, la finalul mandatului fostului şef al Poştei.

Un alt contract "păgubos" pentru Poştă a fost cel încheiat cu Alfa Medical Service, al cărui obiect a fost, potrivit lui Nica, "furnizarea de servicii medicale cu dedicaţie şi, multă vreme, inexistente". "În perioada septembrie-decembrie 2010 au fost plătiţi 1.392.893 lei fără ca dosarele angajaţilor să fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curţii de Conturi arată clar că s-au plătit servicii fără contraprestaţie. Valoarea totală a contractului a fost de şase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedură de negociere fără publicare, deci fără licitaţie, şi cu încălcarea OG 34/2006", a spus Nica.

Ministrul s-a referit şi la două contracte derulate de Poşta Română cu Terradox şi Pro­motional Interservice, firme cu aceiaşi asociaţi.

Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Poşta a fost întotdeauna o vacă de muls pentru toate guvernele, indiferent de culoarea lor. Unul dintre foştii directori, Mihai Toader, a primit opt ani de închisoare într-un caz în care era implicată Poşta. Sentinţa nu este însă definitivă.

Nica: Societatea Naţională de Radiocomunicaţii este într-o situaţie similară Poştei
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) se află într-o situaţie similară celei de la Poşta Română şi mai are bani pentru funcţionare până în august, dacă nu va intra într-un proces de restructurare, a declarat ministrul comunicaţiilor Dan Nica.

"Acolo sunt 74 milioane de lei pe minus. Societatea nu va mai avea banii necesari funcţionării din august, deci în mai puţin de trei luni. Procesul de aducere pe linia de plutire, dacă va fi posibil, încercăm să-l finalizăm în această săptămână şi vă voi ţine la curent. În mod cert, vor exista măsuri de restructurare a SNR şi cei care au adus compania în această stare vor plăti."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO