Companii

Mobexpert asteapta o crestere de 10% in acest an

13.11.2006, 22:52 12

Producatorul si retailerul de mobila Mobexpert asteapta pentru acest an o crestere de 10%, in timp ce cresterea la nivelul pietei este asteptata la 7-8%.
"Am produs din ce in ce mai mult in Romania si am redus importurile, pentru a servi piata regionala", a declarat pentru ZF Dan Sucu, presedintele si principalul actionar al Mobexpert. Pentru acest an, Sucu vede o crestere a businessului Mobexpert de 10%, in timp ce media pietei se va situa, conform aceleiasi surse, la 7-8%.
Conform raportarilor de la Institutul National de Statistica, industria mobilei a fost anul acesta cea mai dinamica dintre toate ramurile industriale, marcand o crestere de 23% a productiei in termeni reali, in primele noua luni.
Cresterea productiei ar putea parea surprinzatoare, dupa ce anul trecut industria locala a mobilei s-a confruntat cu cea mai dificila perioada din ultimii ani.
Din cauza scumpirii utilitatilor si a aprecierii leului, multi producatori au adoptat o strategie de reducere a productiei si de redirectionare a acesteia catre piata interna.
Aprecierea leului in raport cu euro le-a redus atunci incasarile, asa ca au decis sa produca mai mult pentru intern si sa reduca exporturile, devenite tot mai putin profitabile. De altfel, aceasta tendinta pare sa se repete si anul acesta.
"La Mobexpert, cresterea productiei a avut un ritm suficient doar pentru a ne acoperi necesitatile retailului", spune Sucu, precizand ca probabil statisticile referitoare la productia mobilierului sunt distorsionate de includerea unor semifabricate sau a unor produse intermediare.
In timp ce productia de mobila reflectata de statistici a crescut in termeni reali cu 23% in primele noua luni, exporturile producatorilor locali s-au majorat cu mai putin de 6%. Valoarea mobilierului vandut peste granita a fost in primele noua luni ale acestui an de 850 de milioane de euro, fata de 808 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut.
In schimb, importurile de mobila pe piata locala au crescut cu 30% in primele noua luni, de la 377 de milioane de euro in 2005 la 487 de milioane de euro anul acesta. Practic, piata interna a absorbit tot mai multe produse din aceasta industrie, din moment ce exporturile s-au redirectionat catre intern, iar importurile nu au redus ritmul de crestere.
Sucu spune ca Mobexpert a redus importurile si a crescut productia locala, profitand si de cresterea usoara a cererii interne.
Conform statisticilor, industria locala a mobilei se numara printre segmentele cu cele mai mari castiguri de productivitate din economie, alaturi de constructii, industria automotive si cea extractiva. Cresterea de productivitate, in conditiile unei productii record, este explicabila in cazul mobilei prin reducerea numarului de angajati, operata in ultima vreme de principalii jucatori din piata.
Mobexpert tocmai si-a revizuit in scadere perspectivele pentru cifra de afaceri. Cea mai recenta miscare pe piata a lui Sucu este intrarea pe zona birourilor de lux, un segment de piata creditat cu un potential mai ridicat de crestere.
Celalalt jucator important de pe piata mobilei, Elvila, si-a revizuit in sus in urma cu o luna perspectivele de crestere pentru acest an, pe fondul cresterii absorbtiei pe piata interna de mobilier.
Exporturile Elvila s-au redus in primele sapte luni ale anului cu circa 9%, iar cifra de personal s-a redus in acelasi timp cu circa 10%, adica 400 din cei aproximativ 4.000 de angajati ai Elvila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO