Companii

Moshe Turgeman, Euromall: Nu mergem doar pe chirii, ci si pe cote din veniturile obtinute

Moshe Turgeman, Euromall: Nu mergem doar pe chirii, ci si pe cote din veniturile obtinute

Moshe Turgeman, directorul general al firmelor care dezvolta proiectele Euromall: Bucurestiul este locomotiva, iar provincia vine puternic din urma. Chiriile pot fi la acelasi nivel precum in Bucuresti, in functie de calitatea locatiei, a constructiei si a chiriasilor.

19.04.2007, 19:45 544

O parte dintre retailerii centrelor comerciale Euromall vor lasa proprietarilor intre 7% si 10% din veniturile obtinute, in timp ce restul companiilor vor achita o chirie pe metrul patrat, varianta cea mai des intalnita pe piata locala, spune Moshe Turgeman, directorul general al firmelor care dezvolta proiectele Euromall.
"Pentru o parte din companiile aflate in centrele comerciale Euromall vom percepe intre 7% si 10% din cifra de afaceri, dar nu mai putin de o suma stabilita la semnarea contractului", spune el.
Moshe Turgeman spune ca in contextul actual al pietei imobiliare este riscant ca un dezvoltator sa inceapa un proiect la un randament sub 15% pe an.
"Costurile cu materialele de constructie cresc, iar in piata se observa un deficit important de muncitori in constructii, factor care duce la cresterea costurilor", spune Turgeman.
Astfel, la un randament de 15% pe an, veniturile din exploatarea centrelor comerciale Euromall ar putea ajunge la 33 de milioane de euro, dupa finalizare, tinand cont de valoarea cumulata a investitiilor (220 de milioane de euro).
Potrivit informatiilor din piata, dezvoltatorii imobiliari luau in calcul randamente de aproximativ 12%.
Sub brandul Euromall vor fi dezvoltate patru centre comerciale in Pitesti, Galati, Ploiesti si Craiova. Primul dintre cele patru mall-uri va fi livrat la inceputul lunii mai a acestui an la Pitesti, proiect care va cuprinde spatii comerciale pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati.
Costurile cu forta de munca precum si cu materialele de constructii se afla pe un trend puternic ascendent, motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari iau in calcul la inceperea dezvoltarilor randamente mai mari, pentru a preintampina cheltuielile suplimentare care pot aparea pe parcurs.
"Muncitorii romani au plecat in ultimii ani si din Israel catre alte piete mai dezvoltate, pentru salarii mai mari. Este de asteptat ca in urmatorii ani sa intre pe piata locala companii de constructii mari si ma astept ca in viitorul apropiat sa se inmulteasca numarul muncitorilor din est. Este nevoie de muncitori pentru sustinerea dezvoltarii", spune Turgeman, care colaboreaza pe piata locala cu firma de constructii Bog'Art.
Principalul investitor in proiectele Euromall este Bernard Braka, actionar al companiei Gigastore, care opereaza o retea de 27 de centre comerciale in Franta.
In Romania, dezvoltatorii au evitat demararea unor proiecte comerciale in Bucuresti, optand pentru investitii in provincie, unde chiriile sunt mai mici decat in Bucuresti, in medie, cu doar circa 2 euro/ metrul patrat, potrivit directorului Euromall.
"Bucurestiul este locomotiva, iar provincia vine puternic din urma. Chiriile pot fi la acelasi nivel precum in Bucuresti, in functie de calitatea locatiei, a constructiei si a chiriasilor", spune Turgeman.
Moshe Turgeman are 47 de ani si a fost director al mai multor fabrici de aluminiu, otel si constructii din Israel, pentru ca in 2004 sa vina in Romania, unde a inceput dezvoltarea proiectelor comerciale.
Al doilea proiect al companiei va fi finalizat la Galati unde, in prezent, compania colaboreaza cu firma de consultanta imobiliara Colliers pentru inchirierea spatiilor comerciale. Investitia in acest proiect se va ridica la circa 45 de milioane de euro, finalizarea lucrarilor fiind programata pentru a doua jumatate a anului viitor.
Compania a inceput sa se orienteze si catre alte segmente ale pietei imobiliare, datorita faptului ca pe piata centrelor comerciale au fost anuntate un numar important de proiecte, care fac din acest gen de dezvoltari o investitie riscanta.
"Vrem sa dezvoltam apartamente, cladiri de birouri si chiar un outlet, segmente care prezinta in continuare potential de crestere pe piata locala. Preturile apartamentelor vor mai creste si in urmatorii doi ani pana la nivelul celorlalte Capitale din regiune, unde pretul mediu este de aproximativ 2.000 de euro/metrul patrat", apreciaza Turgeman.
Compania a achizitionat pentru aproape 30 de milioane de euro un teren cu o suprafata de sapte hectare in apropierea aeroportului Baneasa, pe care intentioneaza sa construiasca aproximativ 1.000 de apartamente de lux. Referitor la proiectele comerciale, reprezentantul Euromall a declarat ca a primit oferte de la fonduri din Anglia si Austria, precum si de la investitori olandezi si scotieni, dar proprietarii nu intentioneaza sa vanda in viitorul apropiat.
Cele patru centre comerciale aflate in dezvoltare sub brandul Euromall, Pitesti (35 mil. euro), Galati (45 mil. euro), Craiova (65 mil. euro) si Ploiesti (75 mil. euro), vor totaliza o suprafata construita de peste 180.000 de metri patrati, finalizarea celor mai recent incepute proiecte (Craiova si Ploiesti) fiind programata in decursul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO