Companii

Multinationalele au vandut anul trecut peste 1,5 mld. litri de bere

Multinationalele au vandut anul trecut peste 1,5 mld. litri de bere

Click pentru imaginea marita

26.02.2008, 20:39 15

Piata locala a berii a depasit anul trecut pragul de un miliard de euro, atingand un volum de 19,4 mil. hectolitri, in crestere cu doar 9,6% fata de aceeasi perioada din 2006, cand vanzarile au ajuns la 17,7 mil. hectolitri, potrivit studiilor Asociatiei Berarii Romaniei si ale Institutului National de Statistica.
"Cresterea inregistrata de piata berii in 2007 este relativ mai mica comparativ cu anul precedent pe fondul unei reduceri a vanzarilor in ultimul trimestru al anului trecut.
In ultimele trei luni din 2007 s-au inregistrat temperaturi cu doua-trei grade mai scazute decat in aceesi perioada a anului precedent. Practic, a fost efectul inversat al primei parti a anului trecut. Anul acesta, piata berii va creste cu aproximativ 5%", a declarat Mihai Ghyka, noul presedinte al Asociatiei Berarii Romaniei si directorul general al celui de-al treilea jucator al pietei, InBev Romania.
Din totalul vanzarilor realizate anul trecut pe piata interna a berii, membrii Asociatiei Berarii Romaniei, Heineken Romania, Ursus Breweries, InBev Romania si United Romanian Breweries Bereprod, au vandut 15,15 milioane de hectolitri, in crestere cu 20,2% fata de 2006, putin sub ritmul de crestere realizat in 2006, de 20,6%.
In primul trimestru al anului trecut, cele patru filiale locale ale multinationalelor din industria berii au vandut 2,54 milioane de hectolitri, in crestere cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent pe fondul temperaturilor mai mari decat in mod obisnuit in acea perioada. Cresterea s-a mentinut si la finele primului semestru al anului trecut, cand cele patru companii au obtinut un avans de 30% comparativ cu 2006, insa in ultimele doua trimestre ale anului trecut ritmul a scazut la 13%, respectiv 12,8%.
"La prima vedere, ritmul inregistrat anul trecut pare foarte mic, insa raportat la 2006 cand inceputul de an a fost mai slab, iar cea mai mare crestere din an a fost inregistrata in trimestrul al treilea, de 23%, ritmurile de crestere obtinute anul trecut sunt normale", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei, la sfarsitul anului trecut s-a atins un consum pe cap de locuitor de 89 de litri, in crestere cu 9% comparativ cu 2006, cand Romania a atins consumul mediu de bere pe Europa, de 81 de litri per capita.
"Anul acesta, consumul de bere pe cap de locuitor va creste la 95 de litri. Romanul nu bea insa mai multa bere decat de obicei, ci inlocuieste alte bauturi cu berea", a spus Ghyka.
Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata anul trecut de berea in ambalaj la PET, vanzarile in acest tip de ambalaj reprezentand la 45,6% din totalul pietei locale a berii. Astfel, vanzarile la PET le-au devansat pe cele la sticla, care detineau doar 40,5% din piata la sfarsitul lui 2007. O crestere de circa doua procente a castigat si berea la cutie, avand in prezent 10,4% din totalul vanzarilor de bere, in timp ce berea la draft a scazut cu peste un procent, la 3,5%.
"Cresterea vanzarilor in ambalaj PET este influentata de dezvoltarea marilor lanturi de magazine care promoveaza acest tip de produs. Lasand deoparte faptul ca berea in ambalaj PET este mai economica, consumatorul roman realizeaza in prezent o tranzitie de la ambalaje returnabile la cele de unica folosinta, ca PET-ul si cutia", a explicat presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.
Membrii Asociatiei Berarii Romaniei acopera peste 80% din industria locala a berii, acestea detinand peste 30 de branduri de bere din cele peste 100 prezente pe plan local. Investitiile realizate anul trecut de acestia au depasit 210 milioane de euro, dublandu-se comparativ cu anul 2006, in timp ce investitiile totale realizate de la intrarea acestora pe piata au ajuns la finele lui 2007 la 766 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO