Companii

NEPI a luat de la Garanti 20 mil. € pentru refinanţarea mallului din Galaţi

NEPI a luat de la Garanti 20 mil. € pentru...

Autor: Cristi Moga

25.03.2014, 00:03 435

Fondul sud-african de investiţii NEPI, care în toamna anului trecut a finalizat din fonduri proprii construcţia cen­tru­lui comercial Shopping City Galaţi, a obţinut în luna fe­bruarie un împrumut de 20 de milioane de euro pentru refi­nan­ţarea parţială a acestei investiţii printr-un contract semnat pe o perioadă de cinci ani.

NEPI a construit la Galaţi un centru comercial cu o su­prafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraţi închiriat către companii precum Carrefour, Altex, Domo, Flanco, H&M, C&A, New Yorker, Deich­mann sau CCC, pro­iectul fiind evaluat în prezent la circa 43 de milioane de euro, po­trivit rapoartelor NEPI.

Finanţarea, care acoperă doar jumătate din valoarea pro­iec­tului, arată încă o dată paşii prudenţi pe care băncile îi fac în ceea ce pri­veşte finanţarea sec­torului imobiliar, acesta fiind unul dintre puţinele împrumuturi ob­ţinute de jucătorii din această industrie în ultimul an.

În toamna anului trecut NEPI a mai obţinut un credit de 30 de milioane de euro de la UniCredit Ţiriac Bank pentru re­finanţarea parţială a clădirii de birouri Lakeview din Bu­cureşti, cumpărată din fonduri proprii pentru 61,7 mil. euro.

NEPI se finanţează pentru achiziţii şi dezvoltare în pri­mul rând prin intermediul burselor de valori din Jo­han­nes­burg, Londra şi Bucureşti şi ulterior accesează îm­pru­muturi bancare prin care refinan­ţează parţial aceste in­vestiţii.

NEPI a încheiat anul 2013 având datorii bancare rămase de rambursat cu o valoare de 265,8 mil. euro la o dobândă medie de 4,6% pe an (incluzând costurile de hedging), în condiţiile în care valoarea totală a activelor din România, Slovacia şi Germania a depăşit pragul de un miliard de euro.

În perioada crizei Garanti Bank a fost una dintre cele mai active bănci de pe piaţa locală, majorându-şi cota de piaţă de la 0,6% în 2008 la 2% la sfârşitul anului trecut, evo­lu­ţie ce a propulsat banca din Turcia pe locul 12 în topul acti­velor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO