Companii

Nestor joaca tare pe cea mai „hot” piata in acest an: insolventa

Nestor joaca tare pe cea mai „hot” piata in acest an: insolventa

1: Ion Nestor, partener coordonator al NNDKP; 2: Andrei Cionca, partener la Casa de Insolventa Transilvania (CITR)

24.01.2010, 23:20 93

Firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP) si Casa de Insolventa Transilvania au stabilit o colaborarepermanenta pentru a-si intari pozitiile pe o piata a insolventelorsi a restructurarilor corporatiste care a explodat in 2009 si vacontinua sa genereze contracte companiilor de consultanta si inurmatorii ani.

"Cel putin in prima jumatate a acestui an constructiile siretailul vor continua sa mearga in jos, iar prabusirile vor fi mairapide. Anul trecut, firmele din constructii au avut proiecte maivechi, dar acestea s-au terminat si nu au fost incepute altele.Somajul este in crestere, astfel ca unii oameni nu vor mai avea cuce cumpara, motiv pentru care nici in retail vanzarile nu au cum sacreasca", explica Ion Nestor, referinduse la doua dintre domeniilecare au generat cele mai multe cazuri de insolventa anultrecut.

Flanco, Leonardo sau PIC, in retail, si Mivan Kier sau Ozer inconstructii sunt doar o parte dintre insolventele care au dat delucru consultantilor si au zguduit intr-o oarecare masuraincrederea investitorilor.

Afaceri in crestere, pe un trend economicnegativ

Casa de Insolventa Transilvania, care numara 60 de angajati,dintre care 15 practicieni in insolventa, a obtinut o serie demandate de restructurare importante, printre care Leonardo,distribuitorul de materiale de constructii Direct, afacerea cumezeluri a lui Cristi Borcea, Crimbo Prod Carn, sau retailerul deelectronice si electrocasnice Flanco.

Cele doua firme au stabilit comitete profesionale siadministrative comune si vor avea activitati de marketing sicomunicare in acelasi grup. NNDKP are un departament de litigiiformat din 29 de avocati, o parte dintre acestia fiind specializatipe insolventa.

"Atat timp cat trendul economic continua sa fie negativ, vor maifi cazuri de insolventa. Inca mai sunt proprietari de afaceri careviseaza la preturi nejustificate. Noi am deschis un birou inBucuresti pentru a putea acoperi mai usor toata tara, iar inurmatoarea perioada cred ca aici va fi centrul de comanda alfirmei", explica Andrei Cionca, partener la Casa de InsolventaTransilvania (CITR).

CITR a cautat prin aceasta asociere sa pluseze la capitolulcredibilitate in fata companiilor aflate in dificultate, dar si infata creditorilor, care trebuie sa aprobe planurile derestructurare, "chiar daca asta inseamna in cele mai multe cazurisa piarda bani", dar si sa gaseasca mai usor surse alternative definantare a afacerilor aflate in dificultate.

Tranzactiile vor indica inversarea de trend

"Pe piata locala inca nu s-a propus inversarea de trend si nicinu cred ca se va produce mai devreme de jumatatea anului. Nepregatim sa fim in blockstarturi pentru acel moment. Trebuie saaiba loc una, doua, trei tranzactii semnificative in imobiliare,spre exemplu. Pana atunci, oamenii de afaceri, care au o anumitaprudenta, nu vor avea apetitul sa cumpere", spune Ion Nestor.

Anul trecut au fost inregistrate peste 20.000 de cazuri deinsolventa, cea mai mare parte a acestor firme urmand sa intre infaliment. Doar o parte din companiile mari vor incerca sa sereorganizare prin restructurarea afacerilor si infuzii consistentede capital.

"Un faliment inseamna o curatare a pietei de cei incapabili sarecunoasca faptul ca nu mai pot continua. Un bun exemplu a fostintroducerea impozitului minim, care a demonstrat ca un numarimportant de societati vegetau. Erau in coma", apreciaza AnaDiculescu-Sova, senior partner al NNDKP si coordonator aldepartamentului de litigii.

NNDKP este una dintre cele mai mari firme de avocatura de pepiata, cu un numar de 115 avocati si incasari de aproape 15milioane de euro in 2008. Casa de Insolventa Transilvania agestionat anul trecut 150 de dosare de profil si un patrimoniu cu ovaloare de 200 de milioane de euro.

Incasarile firmelor de insolventa depind insa in mare masura desolutionarea cazurilor, operatiune care poate dura pana la patruani.

"Rezultatele financiare se vad la un an, un an si jumatate de laluarea dosarelor. Pana anul trecut, contractam dosare doar pe bazaunor onorarii de succes. Acum am inceput sa percepem si onorariifixe", spune reprezentantul CITR, firma care a investit circa100.000 de euro in biroul din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO