Companii

Nuclearelectrica face primele angajari pentru reactoarele 3 si 4

13.01.2010, 23:12 642

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori deenergie, cu afaceri de circa 400 de milioane de euro, intentioneazasa angajeze anul acesta circa 30-40 de oameni care vor intraintr-un program de pregatire pentru operarea reactoarelor nucleare3 si 4 de la Cernavoda.

Unitatile 3 si 4, a caror constructie ar trebui sa inceapa inseptembrie anul acesta, reprezinta acum cel mai ambitios proiectenergetic al Romaniei in ceea ce priveste constructia de unitatinoi. Valoarea acestuia este estimata la 4 miliarde de euro,finalizarea fiind stabilita pentru anul 2016.

Acum, de realizarea proiectului se ocupa circa 30 de persoanecare provin din partea actionarilor EnergoNuclear, compania deproiect care va realiza cele doua reactoare noi de la Cernavoda, incomponenta careia sa afla giganti internationali cum ar fi Enel(Italia), RWE (Germania), CEZ (Cehia) sau GDF SUEZ (Franta).

"Societatea infiintata in scopul dezvoltarii unitatilor 3 si 4de la Cernavoda este EnergoNuclear, care are o structura depersonal redusa, circa 30 de oameni. Nuclearelectrica, pornind dela premisa ca va fi operatorul unitatilor 3 si 4, intentioneaza saangajeze in cursul acestui an un numar de 30-40 persoane,reprezentand personal cheie de operare, cu scopul de a fi pregatitipentru operarea grupurilor, aceasta in conditiile in careprogramele de pregatire sunt de lunga durata, 5-6 ani", spunreprezentantii Nuclearelectrica.

Compania de stat detine in prezent 51% din actiunileEnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) siGDF SUEZ (Franta) avand fiecare cate 9,15% din actiuni, in timp ceIberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detin cate 6,2%fiecare.

In ciuda informatiilor din ultima vreme, statul se gandestesa-si reduca participatia pentru reactoarele 3 si 4, dupa ce in2008 s-a decis sa si-o majoreze de la 20% la 51%, Nuclearelectricasustine ca termenele initiale vor fi respectate. "Conform etapelorproiectului enuntate, constructia efectiva va incepe dupafinalizarea etapei preproiect, respectiv in septembrie 2010".

Potrivit Mediafax, activele cu care Nuclearelectrica vaparticipa la capitalul EnergoNuclear vor fi reevaluate, studiul defezabilitate al proiectului reactoarelor 3 si 4 urmand sa fierefacut pentru respectarea actualelor conditii de piata. Potrivitspecialistilor, aceasta este o procedura normala in conditiile incare in urma cererii de oferte pentru cele doua reactoare invederea desemnarii contractorului pentru acest proiect, costurileestimate initial ar putea suferi modificari.

Estimari in scadere pentru 2010

"Cifra de afaceri a Nuclearelectrica ar putea inregistra oscadere de 3-5% in anul 2010 fata de anul 2009. Cauza o constituiescaderea preturilor pe piata concurentiala de energie electrica, decirca 17%, judecand dupa tranzactiile efectuate deNuclearelectrica. Scaderea de preturi pe piata concurentiala aafectat, totusi, intr-o masura destul de redusa cifra noastra deafaceri".

Nuclearelectrica a precizat ca rezultatele preliminare pentruanul 2009 nu sunt deocamadata finalizate.

Proiect gigant

  • 4 mld. euro - valoarea estimata a investitiei in reactoarele 3si 4
  • 2016 - anul in care proiectul ar trebui finalizat
  • septembrie 2010 - ar urma sa inceapa constructia laproiect

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO