Companii

O treime din productia fabricii de apa construite de Tuborg in comuna Bilbor va merge la export

O treime din productia fabricii de apa construite de Tuborg in comuna Bilbor va merge la export

Shachar Shaine, presedintele URBB: Nu este usor sa exporti din Romania, in primul rand din cauza infrastructurii si in al doilea rand din cauza birocratiei. Daca ar fi sa dau un sfat guvernantilor, ar fi sa usureze procesul de export. Statul trebuie sa puna la dispozitie producatorilor un mecanism mult mai usor de utilizat si sa foloseasca un singur organism de supraveghere pentru a incuraja exportul, deoarece o crestere a exportului inseamna o moneda mai puternica.

15.09.2009, 15:38 475

Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod(URBB), nu a dorit sa estimeze valoarea vanzarilor care vor firealizate anul viitor de brandul de apa minerala. "Acum lucram inparalel atat la finalizarea fabricii, cat si la crearea nouluibrand, la pozitionare, designul sticlei si gasirea unui nume",afirma el.

Managerul companiei sustine ca inainte de a demara proiectulgreenfield a luat in calcul si achizitia unei fabrici in judetulHarghita, insa in final a decis ca o constructie de la zero estemai avantajoasa.

"Am decis sa facem un greenfield pentru fabrica de ape minerale,in primul rand pentru ca asta stim sa facem cel mai bine. Avemexperienta acumulata si la constructia fabricii de bere si lademararea productiei Granini. O fabrica greenfield costa mai mult,dar o faci cum vrei tu, nu te mai confrunti cu problemele care aparin urma unei achizitii", a declarat presedintele companiei care arulat anul trecut afaceri de 93 mil. euro din productia de bere sisucuri.

Au deja distributia

URBB a inceput sa construiasca fabrica de ape minerale dincomuna Bilbor, judetul Harghita la sfarsitul anului trecut, iarpresedintele companiei estimeaza ca aceasta va fi operationala panala finalul acestui an.

"Piata de ape minerale este foarte importanta pentru noi,deoarece balanseaza portofoliul nostru. In plus, avem deja unsistem bun de vanzari si distributie, iar politica noastra este safolosim acest sistem numai pentru produsele noastre", explicaShaine.

Producatorul berii Tuborg a investit peste zece milioane de euroin constructia fabricii de ape, acesta fiind cel de-al doileaproiect greenfield realizat de companie pe plan local, dupa fabricade bere din comuna Pantelimon, judetul Ilfov. Izvorul de apa,concesionat de companie de la Agentia Nationala a ResurselorMinerale, are o capacitate de sapte litri pe secunda, iar nouaunitate de imbuteliere a apei minerale va avea capacitatea de15.000 de sticle pe ora.

"Capacitatea fabricii poate ajunge si la 22.000 de litri pe ora.Are o capacitate foarte mare de productie deoarece vrem sa siexportam apa minerala. Productia fabricii va fi comercializata inproportie de 70% pe plan intern, iar 30% va fi destinataexportului", a explicat Shaine.

Incurajati exportul!

Shaine nu a vrut sa dezvaluie numele tarilor pe care le ia inconsiderare pentru export, insa a adaugat ca noua fabrica vaproduce atat apa minerala plata, cat si carbogazoasa. Cu toateacestea, printre tarile in care URBB va exporta apa minerala s-arputea numara Bulgaria, Albania si Macedonia, unde URBB exporta inacest moment mai putin de 10% din productie. In plus, exporturilecompaniei catre aceste tari au crescut in 2009 de trei oricomparativ cu anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei.

"Nu este usor sa exporti din Romania, in primul rand din cauzainfrastructurii si in al doilea rand din cauza birocratiei. Daca arfi sa dau un sfat guvernantilor, ar fi sa usureze procesul deexport. Statul trebuie sa puna la dispozitie producatorilor unmecanism mult mai usor de utilizat si sa foloseasca un singurorganism de supraveghere pentru a incuraja exportul, deoarece ocrestere a exportului inseamna o moneda mai puternica", sustineShaine.

URBB este unul dintre cei mai mari producatori de bere de peplan local, alaturi de Heineken Romania, InBev Romania si UrsusBreweries. Producatorul brandurilor de bere Tuborg, Skol siCarlsberg, precum si al sucurilor Orangina si Granini estimeazafinalizarea acestui an cu o crestere de 6-7% a afacerilorcomparativ cu anul precedent, cand a realizat o cifra de afaceri de343,6 milioane de lei (93 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO