Companii

Paradoxul crizei imobiliare: cea mai mare companie de pe RASDAQ e din sectorul imobiliar

Paradoxul crizei imobiliare: cea mai mare companie de pe RASDAQ e din sectorul imobiliar

Autor: Andrei Chirileasa

09.11.2010, 23:05 29

Sectorul imobiliar şi piaţa de capital au fost printre cele mailovite de criza din ultimii trei ani. Cu toate acestea, pe Bursăcompaniile din sectorul imobiliar au suferit mai puţin decât celedin alte sectoare, precum industria sau construcţiile, ajungând înprezent printre cele mai valoroase companii de pe piaţa RASDAQ.

Generalcom Bucureşti (GECM), companie controlată de omul deafaceri francez Alain Bonte, are în prezent cea mai marecapitalizare de pe RASDAQ, de peste 300 mil. lei (70 mil. euro),mai mult chiar decât în 2007, înainte de criză, când atât Bursa,cât şi piaţa imobiliară erau la maxime istorice.

Unirea Shopping Center (SCDM), compania lui Dan Adamescu,proprietara centrului comercial Unirea din centrul Bucureştiului,este evaluată în prezent la aproape 200 mil. lei (46 mil. euro), cucirca 45% sub nivelul din iulie 2007, iar Practic Bucureşti (PRBU),firmă deţinută de Radu Dimofte şi Gabriel Popoviciu, are ocapitalizare de 91 mil. lei (21 mil. euro), cu 30% mai mică decâtîn 2007. Asta în condiţiile în care liderii din 2007 ai pieţeiRASDAQ Prospecţiuni şi constructorul Comnord au pierdut peste 70%din valoare.

Cum se explică acest paradox?

În primul rând, toate aceste companii nu sunt dezvoltatoriimobiliari (companii care construiesc proiecte imobiliare pe careulterior le vând) care într-adevăr au fost puternic loviţi decriză, ci sunt companii care deţin active imobiliare şi obţinvenituri din închirierea acestora. În al doilea rând, majoritateaacestor companii au moştenit spaţii comerciale centrale în oraşemari. Astfel, spre deosebire de mallurile construite în ultimiiani, care se zbat la limita supravieţuirii din cauza gradului redusde ocupare şi a chiriilor în scădere, aceste companii nu au îngeneral probleme în a-şi găsi chiriaşi fără a reduce foarte multchiriile, oferta de spaţii comerciale în zone fierbinţi, cum ar ficentrul Bucureştiului, fiind limitată.

Aceste atuuri au ajutat companii precum Generalcom, Practic,Bucur sau Bucur Obor să raporteze venituri în creştere în 2009 şiprofituri nete care ajung în unele cazuri chiar la 50% dinveniturile totale. Toate cele 15 companii analizate în tabelulalăturat au avut anul trecut profit.

Tendinţa a continuat şi în acest an, Generalcom raportând înprimele nouă luni venituri totale de 18,3 mil. lei, în creştere cu4%, şi un profit net de 9,17 mil. lei, în timp ce Practic a avutvenituri totale de 31,2 mil. lei, în urcare cu 21%, şi un profitnet de 12,6 mil. lei. Chiar şi Metav Bucureşti (METV), care deţineclădiri de birouri în zona de nord a Bucureştiului, a raportatvenituri la acelaşi nivel ca în primele nouă luni din 2009, de 17,9mil. lei, şi un profit net de 5,5 mil. lei. Compania, controlată deomul de afaceri Gabriel Popoviciu, a avut venituri mai mici dinchirii, dar a compensat prin câştigurile obţinute la depozitele învalută.

Cu astfel de rezultate, aceste companii ar fi fără îndoialăvânate de investitorii de pe Bursă, dacă nu ar avea un maredezavantaj: nu sunt lichide. Multe dintre companiile analizate setranzacţionează pe Bursă doar de câteva ori pe an şi în cele maimulte cazuri lichiditatea zilnică nu depăşeşte câteva mii de lei,ceea ce conduce la evaluări neatractive şi la riscuri ridicatepentru investitori, care găsesc cu greu cotrapartidă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO