Companii

Patriciu intra in topul celor mai mari cinci proprietari de birouri din Bucuresti

18.05.2009, 00:00 45
Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a cumparat la inceputul acestui an fondul britanic de investitii Fabian, ar putea intra in urmatoarele zile in topul celor mai mari proprietari de birouri din Capitala, odata cu finalizarea imobilului Cubic Center din zona Pipera, avand o suprafata de 27.400 de metri patrati.
Fabian a semnat inca de acum doi ani un contract de tip forward-purchase, care prevede preluarea integrala a imobilului la finalizare, intr-o tranzactie care s-ar putea ridica la 60 de milioane de euro.
Cladirea este aproape finalizata, in prezent fiind realizate ultimele finisaje interioare, dar numarul chiriasilor este destul de redus, potrivit reprezentantilor companiei Expert Roinvest, dezvoltatorul proiectului. In conditiile in care gradul de ocupare a cladirii va fi scazut la livrare, iar nivelul chiriilor va fi sub nivelul estimat initial, valoarea tranzactiei ar putea cobori destul de mult sub nivelul de 60 de milioane de euro.
Fabian a platit in vara anului 2007 un avans de 12,25 milioane de euro pentru aceasta cladire, iar pretul final urma a fi stabilit tinand cont de un randament anual al investitiei cuprins intre 7,4% si 7,8%, in euro pe an, tinand cont de datele prezentate initial de partile implicate in tranzactie.
Tinand cont de datele stabilite initial, pentru ca aceasta tranzactie sa sa ridice la 60 de milioane de euro, proprietarii ar trebui sa inchirieze integral cladirea la un nivel mediu de 14 euro/metrul patrat/luna, in conditiile in care rata de neocupare a crescut destul de mult in zona Pipera, iar consultantii vorbesc de chirii in jurul valorii de 10 euro/metrul patrat.
Odata finalizata aceasta tranzactie, portofoliul lui Dinu Patriciu ar putea ajunge la aproape 50.000 de metri patrati de birouri suprafata inchiriabila, tinand cont si de restul proprietatilor preluate la pachet prin preluarea Fabian: Baneasa Business Center, Cascade Office, Banu Antonache si Evo Center.
Portofolii mai mari de 50.000 de metri patrati de birouri finalizate au, potrivit datelor existente, doar fondurile austriece de investitii Immoeast si Europolis, precum si omul de afaceri Liviu Tudor, care controleaza parcurile de afaceri West Gate din Militari si Novo Park din Pipera.
Europolis detine in Bucuresti cladirea Europe House din Piata Victoriei si doua cladiri din proiectul Sema Parc din zona de vest a Capitalei, proprietati cu o suprafata inchiriabila de 60.000 de metri patrati, in timp ce Immoeast este cel mai mare proprietar de spatii de birouri, cu o suprafata de circa 195.000 de metri patrati.
Printre cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti se mai numara si austriecii de la CA Immo (Bucharest Business Park si Opera Center), Portland Trust (Floreasca Business Park), DEGI (Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava) sau Gabriel Popoviciu (Baneasa Business & Technology Park si Dorobanti 239).
Stocul spatiilor de birouri din Bucuresti este de aproximativ 1 milion de metri patrati, iar nivelul chiriilor a inceput sa scada in ultimele luni, catre un nivel de 20 euro/metrul patrat in centrul orasului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO