Companii

Petrom îi ţine în spate pe austrieci: A făcut mai mult profit pentru acţionarii săi decât OMV

Petrom îi ţine în spate pe austrieci: A făcut mai mult profit pentru acţionarii săi decât compania-mamă OMV

Autor: Andrei Chirileasa

09.11.2011, 11:01 1605

Petrom a raportat pentru trimestrul al treilea un profit net atribuibil acţionarilor de 1.175 mld. lei (275 mil. euro) mai mare decât cel raportat de grupul austriac OMV (acţionarul său majoritar), de 220 mil. euro.

Este pentru prima dată când Petrom generează mai mult profit pentru acţionarii săi decât grupul austriac OMV. Austriecii controlează 51% din Petrom.

Profitul net atribuibil acţionarilor este calculat la nivelul unui grup de companii conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS). Din profitul net la nivel de grup se scade profitul aferent intereselor minoritare. De exemplu, în cazul OMV, din profitul net se scade profitul net al Petrom care le revine acţionarilor minoritari ai Petrom (Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea şi alţii).

Profitul net atribuibil acţionarilor este baza de plecare pentru stabilirea dividendelor.

În ultimii ani a devenit tot mai vizibil faptul că Petrom duce în spate profitul grupului OMV, deşi ponderea Petrom în vânzările OMV este redusă. De exemplu, în trimestrul al treilea, vânzările Petrom au reprezentat 16% din afacerile totale ale OMV, însă Petrom a contribuit cu 55% la profitul operaţional al grupului austriac (EBIT), respectiv 315 mil. euro din 563 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO