Companii

Piata de curierat rapid va atinge 140 mil. euro

03.07.2006, 14:45 24

Piata de curierat este inca subdezvoltata si ofera multe oportunitati de crestere, a declarat Adrian Mihai, directorul general al Fan Courier Express, in cadrul seminarului "Cum sa faci mai mult profit", organizat de Ziarul Financiar.
"Anul acesta piata de curierat rapid din Romania va creste cu 30-40%, fata de 100 de milioane de euro anul trecut", a spus Adrian Mihai. "La nivelul Europei Centrale si de Est, estimam ca pana in 2010 piata de curierat va ajunge la 2,7 miliarde de euro", a mai declarat directorul general Fan Courier Express.
Fan Courier Express reprezinta a cincea companie ca marime de pe piata serviciilor de posta si curierat, piata dominata autoritar de Compania Nationala Posta Romana. Fan Courier a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de nivelul din 2004. Numarul de angajati ai companiei a crescut de la 680 in 2004 la 900 la nivelul anului trecut. Adrian Mihai sustine ca dezvoltarea companiei sale pe parcursul anului 2005 a fost sustinuta in mare masura de introducerea cotei unice de impozitare, dar si de investitiile facute de companie.
Piata serviciilor de posta si curierat, una dintre cele mai concentrate piete din Romania, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro. Chiar daca Posta Romana continua sa detina doua treimi din piata, cu afaceri de aproape 198 mil. euro in 2005, apropierea de UE determina cresteri anuale de peste 30% a afacerilor principalilor operatori de curierat rapid.
Concentrarea pietei serviciilor de posta si curierat rezulta din ponderile principalilor jucatori pe cele doua segmente: serviciul universal (corespondenta simpla pana la 50 de grame, imprimate si colete interne, recomandate si servicii cu valoare declarata) in care Posta Romana detine monopolul, si curierat rapid, dominat de TNT, DHL, Cargus si Fan Courier.
Lider pe servicii universale, Posta Romana a estimat potentialul curieratului rapid si al serviciilor financiare si va investi in acest an 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii proprii in acest sens.
Orientarea catre serviciile cu valoare adaugata a Postei Romane i-a adus un profit net de 10 milioane de euro in 2005. Chiar daca este evaluat la 100 de milioane de euro la nivelul anului 2005, jumatate din cifra de afaceri a Postei Romane in 2005, curieratul rapid continua sa fie cel mai dinamic sector din piata serviciilor postale si de curierat.
In ansamblu, piata de curierat este una in care doar primii cinci jucatori detineau la nivelul anului trecut afaceri de peste 10 milioane de euro. Companiile care ocupa locurile 2-4 in topul pietei sunt TNT Romania (cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2005), DHL International Romania (18 mil. euro) si Cargus (15,3 mil. euro), pozitia a cincea apartinand Fan Courier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO