Companii

Piata farmaceutica se mentine pe plus in lei dupa primele zece luni

Piata farmaceutica se mentine pe plus in lei dupa primele zece luni
16.12.2009, 23:08 48

Pe de alta parte, calculat in euro, piata a scazut cu 2,8% inprimele zece luni, in timp ce in octombrie declinul a fost mairedus de numai 1,1%.

"Per total, rezultatele sunt aparent paradoxale. Pe de o parteavem scadere in unitati (in octombrie fata de intervalul similardin 2008 - n.red.) de 8,3% si crestere in zile de tratament, de2,4%, iar pe de alta parte avem crestere in lei si scadere in euro.Pacientii se comporta diferit: afectiunile serioase, tratabile cumedicamente pe reteta, sunt mai neglijate daca sunt acute (si maiusoare) si creste presiunea celor cronice", a spus Petru Craciun,directorul general al Cegedim Romania.

Piata farmaceutica are o valoare de aproximativ 150 mil. eurolunar, astfel ca in primele zece luni a sarit de nivelul de 1,5mld. euro.

Cresteri mai importante in lanturile defarmacii

La nivelul farmaciilor vanzarile au avut o dinamica superioaraintregii piete, de 14,4% in primele zece luni din acest an, in timpce prin spitale s-au vandut cu 2,4% mai multe medicamente (calculatin lei).

"Capacitatea de operare a tuturor companiilor (producatori,distribuitori, farmacii) este afectata de acest mediu bizar, iarcostul si riscul sustinerii acestei piete cresc continuu. Dacapentru 2009 performantele sunt oarecum predictibile ( minus 10% inunitati, minus 1% in zile de tratament, plus 10-11% in lei, minus3-4% in euro), premisele pentru 2010 se anunta mai mult decatingrijoratoare: in lipsa finantarii rapide si a unei oarecarerelaxari regulatorii o parte importanta dintre farmacii (intre 25si 50%) risca inchiderea, iar 25-30% din produsele de pe piata vordeveni insuficiente in raport cu nevoile pe care le adreseaza", acontinuat Craciun.

In timp ce vanzarile de OTC-uri (medicamente care se elibereazafara reteta) au crescut cu numai 2,4% in primele zece luni aleacestui an, pe segmentul cu reteta a fost consemnat un avans de17,4%. OTC-urile urmeaza evolutia puterii de cumparare in scaderein ultimul an.

Datele prezentate de Cegedim se refera la iesirile din farmaciicalculate insa fara adaosuri comerciale (nivel Pharmacy PurchasingPrice PPP).

Cum va fi anul 2010?

In ceea ce priveste anul 2010, principalele tendinte care secontureaza in acest moment se refera la reduceri de personal indistributie, scaderea veniturilor pentru farmacii, opriri temporarede productie de catre producatorii locali si cresteri de preturi lamedicamentele fara prescriptie, potrivit unei analize realizate deZF.

Dupa rate de crestere de doua cifre in ultimii ani (17,7% in2008, 11,2% in 2007 si 19,2% in 2006), piata farmaceutica aincetinit motoarele in 2009, insa ramane printre sectoarele maiputin expuse efectelor crizei financiare. Cu toate acestea, unelemodificari legislative, cum sunt reducerea preturilor in apriliesau implementarea din octombrie a unui sistem de clawback (taxa pevanzari), pun presiune pe lichiditatile jucatorilor.

Principalii jucatori pe piata de medicamente sunt Sanofi -Aventis, Hoffmann La Roche, GlaxoSmithKline, Novartis, Servier. Ceimai puternici producatori locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva,Antibiotice, Actavis, Labormed, Biofarm, Gedeon RichterRomania.

In cifre:

  • 150 mil. € - valoarea medie lunara a vanzarilor demedicamente
  • 14% - a fost rata de crestere a vanzarilor de medicamente prinfarmacii in primele zece luni (in lei)
  • 1,8 mld. € - valoarea estimata a pietei farma in acest an
  • 17% - a fost rata de crestere a pietei in 2008 fata de anulprecedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO