Companii

Piata hoteliera asteapta 16 unitati noi, majoritatea cotate de la trei stele in sus

Piata hoteliera asteapta 16 unitati noi, majoritatea cotate de la trei stele in sus

Click pentru imaginea marita

25.01.2008, 17:18 73

Cea mai importanta deschidere de anul acesta va fi cea a hotelului de cinci stele Radisson SAS, care va declasa Marriott-ul care este in prezent cel mai mare hotel de cinci stele ca numar de camere.
In timp ce celelalte brand-uri recunoscute pe plan international, precum Four Season sau Le Meridian, se lasa asteptate, un Radisson SAS, sase Golden Tulip, patru Ramada, intre trei si noua Continental, un Phoenicia si un Boulevard, se vor adauga la hotelurile deja existente.
Cele mai multe lanturi hoteliere isi extind prezenta in provincie, pentru unele dintre acestea Bucurestiul nemaifiind la fel de atractiv ca acum doi ani.
"Cu hotelul pe care il vom deschide luna viitoare vom ajunge la trei locatii in Bucuresti, astfel ca, daca ne referim la Ramada, pentru noi Capitala este inchisa din start", a spus Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality, partenerul strategic de dezvoltare al lantului hotelier american Wyndham care detine brand-urile Howard Johnson si Ramada pe piata locala.
In afara de noul hotel Ramada din Bucuresti care se va deschide in luna februarie a acestui an si va incheia lista celor trei unitati din Capitala, brand-ul Ramada va fi prezent incepand din acest an si in Iasi, Brasov si Cluj.
"Hotelurile vor avea in jur de 140 de camere si vor fi clasate in segmentul de patru stele superior", au mai spus reprezentantii Trend Hospitality.
Planurile de extindere ale Ramada nu se opresc insa aici. "In functie de ce oportunitati avem, vrem sa atacam piete ca Bulgaria si Moldova", a mai spus Sebesanu.
Lantul de hoteluri Golden Tulip va deschide in acest an sase hoteluri, in Bucuresti, Brasov, Sibiu, Cluj si in alte doua locatii. "Dintre aceste hoteluri, patru vor fi Golden Tulip si doua Tulip Inn si vor avea circa 150 de camere, adica vor fi mai mari decat cele pe care le avem in prezent si a caror capacitate se ridica la circa 100 de camere. In general, hotelurile de 100 de camere genereaza venituri anuale de trei milioane de euro, iar cele de 150 de camere, de 4,5 mil. euro", a spus Paul Marasoiu, director regional pentru Romania, Bulgaria si Moldova al Golden Tulip Hotels Inns & Resorts. In Brasov se va deschide in acest an si hotelul Ciucas, de 250 de camere, care va fi clasificat la cinci stele, al carui proprietar este Gruia Stoica, actionar majoritat la grupul Grampet.
Dupa atragerea fondului de investitii PPF Investment in actionariat, si lantul Continental are planuri agresive de extindere. Potrivit unor informatii ulterioare furnizate de presedintele grupului, Radu Enache, numarul de camere al lantului se va dubla in urma unei investitii de aproximativ 138 mil. euro.
O suma cuprinsa intre 63 si 68 mil. euro a fost deja anuntata pentru realizarea unui proiect care va cuprinde sapte hoteluri Ibis in perioada septembrie 2008 - mai 2010 in Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi. La cele sapte Ibis-uri se adauga zece hoteluri de doua stele si alte sapte hoteluri de trei si patru stele.
Dintre toate acestea, in acest an sunt programate sa se finalizeze de la trei la noua unitati hoteliere. "Locatiile in care se vor deschide aceste hoteluri sunt Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Arad si Iasi, in ultimele trei locatii fiind vorba de cel putin cate doua unitati", a spus Radu Enache.
Nu numai piata hoteliera din provincie se va dezvolta in acest an, desi lanturile incep sa isi indrepte atentia mai ales in acesta directie. Piata hoteliera din Capitala va avea o capacitate cu 50% mai mare ca urmare a deschiderii la capacitate totala a Rin Grand Hotel de patru stele si a fostului hotel Bucuresti care va fi operat sub brand-ul Radisson SAS de cinci stele, care apartine grupul hotelier Rezidor. Acestea vor aduce aproximativ 2.000 de camere de patru si cinci stele pe piata.


Timisoara
Deschiderile Ramada si Golden Tulip sunt programate pentru urmatorii doi-trei ani
Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea se pregateste sa dezvolte un hotel in Timisoara
Hotelul Timisoara al fratilor Cristescu va fi reclasificat in acest an la patru stele

Sibiu
Anul trecut a fost deschis un Ramada, proiect dezvoltat de Ilie Carabulea
Hotelul Golden Tulip va avea circa 150 de camere, iar Continental Boulevard Sibiu va avea 135 de camere
In Sibiu au mai anuntat investitii in hoteluri mai multe companii locale precum Euroil

Brasov
Ciucas din Poiana Brasov va fi redeschis si va avea 250 de camere, investitie a omului de afaceri Gruia Stoica, proprietar al grupului Grampet
Copos va moderniza hotelul Sport din Poiana Brasov
In Brasov va fi deschis si un Radisson Resort, cel mai probabil in 2009

Bucuresti
Deschiderea la capacitate totala a Rin Grand Hotel va aduce 1.500 de camere de patru stele
Radisson SAS va fi, cu 424 de camere, cel mai mare hotel de cinci stele
Ramada deschide in februarie al treilea hotel in Capitala, oferta de pe piata fiind completata si de deschiderile programate ale celorlalte lanturi

Cluj
Golden Tulip este dezvoltat de doi oameni de afaceri locali, Eugen si Rodica Tusa
City Plaza, hotelul de patru stele aflat in proprietatea omului de afaceri Sorin Dan, isi va dubla capacitatea pana la 90 de camere
Alte doua hoteluri se vor dezvolta in Cluj in cadrul proiectelor imobiliare Atrium Center si Global Plaza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO