Companii

Popa, Vitalis Consulting: O autostradă de 100 km ce trece prin munţi poate fi construită din punct de vedere tehnic în trei ani, dar cu anumite condiţii

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.03.2012, 13:06 511

Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting, arată că este dificil de estimat care sunt şansele de finalizare a autostrăzii Sibiu-Piteşti în trei ani luând în considerare ritmul de lucru din România ultimilor ani.

"Dacă ne uităm la trecutul României cu privire la progresul unui proiect de construire a unei autostrăzi, sunt şanse să vedem ca fiind agresiv un termen de 3-4 ani. Cu toate acestea, un tronson de 116 km ce trece prin munţi, din punct de vedere tehnic, se poate finaliza în 3 ani bineînţeles cu anumite condiţii: problema autorizaţiilor de construire sau expropriere să nu existe, autorizaţia de mediu să existe fără limitări, finanţarea să fie asigurată, constructorul să aibă experienţă în acest gen de proiect, resursele alocate pe acest proiect să fie pe măsura provocării", mai spune Popa.

Coridorul IV paneuropean, care tranzi­tează România de la vest la est, de la Nădlac până la Constanţa, ar putea fi gata în 2016, potrivit celor mai recente estimări ale Com­paniei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Atunci ar urma să fie gata şi tronsonul Sibiu - Piteşti, o autostradă de 116 km ce traversează munţii şi care până în urmă cu câteva săptămâni reprezenta marea necunoscută a Coridorului IV paneuropean.

Transporturile au renunţat la varianta parteneriatului public-privat şi vor să construiască această autostradă din fonduri europene din exerciţiul 2014-2020.

CNADNR susţine că va lansa anul acesta licitaţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate, astfel încât autostrada să poată fi gata în trei ani (2014-2016).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO