Companii

Popp, Impact: Dobanzile la credite ar trebui sa fie zero in aceasta perioada. Peste un an mai vedem

Popp, Impact: Dobanzile la credite ar trebui sa fie zero in aceasta perioada. Peste un an mai vedem
10.01.2010, 23:28 106

"Bancile ar trebui sa aiba acum dobanda zero. Peste un an, maivedem, dar cu cat tii mai mult dobanzile ridicate, pierd sibancile. Cine produce in Romania? Mediul privat. Daca nu ii daicredit, nu produce, nu isi plateste angajatii, care nu consuma. Dinpacate, cine decide acum cat sa fie dobanzile nu sunt bancherii, ciactionarii bancilor. Iar acum 98% din sistemul bancar nu maiapartine romanilor. Trebuie pusa saua pe banci", a declaratPopp.

Companiacontrolata de omul de afaceri clujean a construit peste 1.000 delocuinte in Romania, precum si una dintre primele cladiri debirouri din Pipera - Construdava - care a fost de asemeneavanduta.

Drumul in afaceri putea fi insa altul, la inceputul anilor '90,cand oportunitatile pentru oamenii cu acces la lichiditati eraumult mai mari.

"Am incercat in '93 sa fac o banca, dar nu s-a putut, desi eraualte vremuri atunci. Era mai usor", spune Popp, intrebat de ce nuinvesteste intr-o institutie bancara.

"Este de laudat initiativa lui Blidar (Valer Blidar, fondatorulBancii Feroviare - n.r.). Eximbank si CEC ar trebui sa aiba rolurimult mai serioase in economie, dar sunt prea mici."

Daca te indatorezi pe 30 de ani, ajungi sa dai inapoi de 3-4 oribanii pe un apartament

Vanzarile de locuinte au scazut drastic pe parcursul anuluitrecut, afectand pe toti dezvoltatorii imobiliari cu locuintefinalizate sau in diferite stadii de constructie. Ca urmare,preturile au scazut, la fel ca si marjele investitorilorimobiliari.

"Nimeni nu-si doreste sa faca produse pentru care nu are cerere.Problema este cat de curajoasa mai este categoria celor care isidoresc o casa. Dobanzile mari si atitudinea unor banci creeaza undisconfort clientilor. La noi dobanzile practicate de banci auscazut la lei de la 14% la 13%. Unii suna in Spania: Vere, la voicum e? E 2,5% si ma suna de doua ori pe zi. La noi daca teindatorezi pe 30 de ani, ajungi sa dai inapoi de 3-4 ori banii peun apartament. Lumea a inceput sa vada chestia asta. Daca bancilese imprumuta mai scump, vor da credite mai scumpe aici", spunePopp.

Afacerile Impact au scazut in primele noua luni ale anuluitrecut cu 62% fata de perioada similara a anului 2008, pana la unnivel de 41,4 mil. lei (circa 10 mil. euro), in timp ce profitulcompaniei a scazut de la 16,8 mil. lei (4 mil. euro) la 0,79 mil.lei (200.000 de euro) in acelasi interval.

Abandonul strainilor

"Anul 2009 a fost foarte interesant pentru noi: un an aldurerii. Pe de o parte a existat o mobilizare puternica prin caream abordat piata si am ajuns la concluzia ca avem o echipaputernica. Pe de alta parte a fost abandonul din partea strainilor,care aveau 25-30%, poate chiar 40% din piata, fapt ce ne-aderanjat. S-au retras ca o maree, la fel cum au venit", spune Popp,care apreciaza ca preturile apartamentelor noi au scazut cu circa20% fata de maximele din 2008, situandu-se acum la nivelul din2006.

La fel de adevarat este insa si faptul ca preturile dinconstructii au scazut la randul lor, doar ca majoritateadezvoltatorilor au fost surprinsi de criza cu apartamenteconstruite scump, disponibile spre vanzare intr-o perioada descadere. "Fata de preturile medii din 2008, reducerile de cost inconstructii sunt intre 15% si 25%. Ma refer la preturile de acum,din perioada de iarna", spune Popp.

Unul dintre carligele de care dezvoltatorii incearca sa se agatein aceste zile este programul "Prima casa", care va fi modificat,iar la dezbaterile de saptamana trecuta au fost chemati mai multireprezentanti din piata imobiliara, printre care si Dan IoanPopp.

Propunere: prima casa doar la blocuri cu certificatenergetic

Impact a vandut prin acest program circa 30 de locuinte anultrecut, iar alte zece dosare sunt blocate in procesul deaprobare.

La masa discutiilor investitorii imobiliari sustineau in primulrand orientarea mai clara a acestui program catre achizitia delocuinte noi, dupa ce aproximativ 80% din creditele garantate anultrecut au fost pentru achizitia unor apartamente din stoculvechi.

Pentru acest lucru, una din variantele propuse a fost vanzareaprin acest program doar a unor apartamente termoizolate, categoriein care intra in special locuintele noi, dar si cele reabilitate inaceasta perioada.

"Au fost facute propuneri focalizate pe gasirea unor parghiiprin care sa se stimuleze oferta care are corespondent in cerere.Un repros facut a fost la nivelul de garantare, de 60.000 de euro,desi media garantiilor acordate a fost undeva la 44.000 de euro.Dar daca schimbi referinta, de la apartamente vechi la noi, estenormal sa schimbi si plafonul. Daca vrei sa stimulezi piata noua,ce te doare ca este scumpa? Lasa-i pe cumparatori sa spuna asta sauar trebui toate scazute la jumatate: otelul, salariileconstructorilor, taxele; si atunci o sa fie apartamentele maiieftine", spune Popp.

Antreprenorul spune ca stimularea ofertei de locuinte noi estesingura care poate avea efect in economie, deoarece astfel seplatesc salarii, se genereaza profit firmelor, se platesc taxe siimpozite, in timp ce in cadrul tranzactiilor cu proprietati vechi"banii nu au virtutea fundamentala", de a circula, de cele maimulte ori cea mai mare parte oprindu-se in buzunarulcumparatorului.

Popp spune ca propunerea cu termoizolarea locuintelortranzactionate poate fi comparata cu impunerea normelor de poluare(Euro) la autovehicule, prin care calitatea masinilor rulate acrescut.

"Industria auto, mai matura, a creat parghii sa progreseze faraa perturba prea mult piata. Acesta este un mijloc prin care«harburile» pot fi date la o parte. Ideea de a pune accentul peceva mai performant (locuinte termoizolate) a fost o constructiecomuna a participantilor la intalnire, plecata de la unreprezentant al Fondului de Garantare", a mai spus Popp.

La inceputul acestui an ar fi trebuit sa intre in vigoareobligativitatea certificatului energetic in cadrul tranzactiilor decumparare sau inchiriere de locuinte, dar termenul a fost amanat,ca urmare a numarului mic de experti evaluatori si la solicitareanotarilor si consultantilor imobiliari.

"Aceasta amanare reprezinta o mare greseala. Este fals caintarzierea cu o luna, pana la obtinerea certificatului, afecteazarealizarea tranzactiei. De la luarea unei decizii pentru achizitiepana la mutare dureaza de regula intre sase luni si un an. Ceimportanta mai are inca o luna? Romanul oricum este tentat acum salungeasca procesul. Ordonanta aceasta e data inca din 2006, darnimeni nu s-a preocupat de acest aspect pana acum doua luni. Iarromanii trebuie ori stimulati ori pedepsiti, batuti la fund, pentrua face ceva", apreciaza antreprenorul.

Locuinte "do it yourself"

Cel mai important proiect in executie al Impact este derulat peun teren de 60 de hectare din cartierul Baneasa, nordul Capitalei,pe care ar trebui construite in mai multe etape peste 2.000 delocuinte.

"S-au mutat 400-500 de familii in Greenfield pana acum. Infebruarie incheiem ultima faza de dezvoltare pe primele 12 hectarede teren unde am inceput constructia", spune Popp, care va schimbainsa din acest an politica de dezvoltare, incercand sa se mulezemai bine pe cererea de pe piata.

"Pregatim un concept care credem ca este foarte potrivit - larazboi trebuie sa ai o costumatie potrivita chiar daca esti civil.Vom pune la dispozitia beneficiarilor solutii flexibile de la gen"do it yourself" pana la "à la carte". Largim palierul si vom lansaprobabil in martie acest nou concept, care va fi valabil atatpentru case, cat si pentru apartamente. Speram sa fie unreviriment", spune Popp.

Conceptul DIY poate pleca si de la o simpla preluare de teren incadrul proiectului, dar asta nu inseamna ca beneficiarii ar puteaconstrui orice acolo, Impact urmand sa administreze opiniilecumparatorilor pentru a pastra uniformitatea proiectului.

Un alt proiect important al Impact este Dealul Lomb din Cluj,unde in prezent se lucreaza la infrastructura, potrivit lui Popp,si ar trebui construite circa 6.000 de locuinte.

"Vom incepe in acest an contractarea de locuinte la Cluj.Marketingul va incepe in februarie-martie, iar executia prin lunamai. Vom construi intai trei blocuri, unul cu apartamente cugradina, altul cu apartamente kaleidoscop (apartamente in carepoate fi modificat numarul de camere pe parcurs, pastrand suprafata- n.r.) si unul cu apartamente flexibile. Fiecare bloculet poateavea intre 20 si 60 de apartamente. Vom incerca sa dam pietei ceare nevoie", spune antreprenorul.

CV Dan ioan popp

  • 52 de ani
  • Presedinte al CA al Impact, firma in care detine o participatiede 22%;
  • A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea deAutomatica, 1982;
  • Inainte de 1990 a lucrat timp de sapte ani in cadrulInstitutului de Cercetari pentru Creatie Stiintifica siTehnica;
  • A fost unul dintre fondatorii Bursei de Valori Bucuresti, aAsociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare si a Uniunii Nationale aAgentiilor Imobiliare.

Ce spunedespre:

Preturile la apartamente: Ar trebui toate scazute lajumatate: otelul, salariile constructorilor, taxele; si atunci o safie apartamentele mai ieftine.

Anul 2009: A fost foarte interesant pentru noi: un anal durerii. Pe de o parte a existat o mobilizare puternica princare am abordat piata si am ajuns la concluzia ca avem o echipaputernica.

Costurile din constructii: Fata de preturile medii din2008, reducerile de cost in constructii sunt intre 15% si 25%. Marefer la preturile de acum, din perioada de iarna.

Cererea de locuinte: Nimeni nu-si doreste sa facaproduse pentru care nu are cerere. Problema este cat de curajoasamai este categoria celor care isi doresc o casa.

Costul creditelor: La noi dobanzile practicate de banciau scazut la lei de la 14% la 13%. Unii suna in Spania: Vere, lavoi cum e? E 2,5% si ma suna de doua ori pe zi.

Noile proiecte: Pregatim un concept care credem ca estefoarte potrivit - la razboi trebuie sa ai o costumatie potrivitachiar daca esti civil. Vom pune la dispozitia beneficiarilorsolutii flexibile de la gen "do it yourself" pana la "à la carte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO