Companii

Porumboiu a venit cu 25 de milioane de euro pentru dezvoltarea businessului

04.07.2007, 17:09 41

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care detine grupul de firme Racova Com Agro Pan din judetul Vaslui, a investit in acest an peste 25 de milioane de euro in dezvoltarea companiilor din cadrul grupului.
"Am finalizat recent constructia unei ferme zootehnice in judetul Vaslui. Urmeaza ca peste doua saptamani sa facem lansarea oficiala a sectiei de biodiesel, iar la inceputul lunii august vom deschide o noua fabrica de paine, la Barlad. Toate aceste investitii s-au ridicat la aproximativ 25 de milioane de euro", a declarat Adrian Porumboiu.
Racova nu este singura companie care a investit in constructia unei fabrici de biodiesel. Prima companie care a inceput sa produca biodiesel pe piata locala, sub brandul Biodil, a fost Ultex Tandarei, detinuta de omul de afaceri Vasile Nitescu.
Peter Tagge, directorul general al companiei Expur Urziceni, a declarat de asemenea ca va construi o fabrica de biodiesel in Slobozia si estimeaza ca noul centru de productie va deveni operational la sfarsitul anului 2007.
Printre celelalte companii producatoare de ulei vegetal care si-au declarat intentia de a produce biodiesel pe plan local sunt Expur Urziceni, Argus Constanta si Prutul Galati.
Grupul Racova Agro Pan este format din companiile Racova Vaslui (cu activitati in turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociatia Agricola Munteni, Agrocomplex Barlad (cu activitati in cultura cerealelor), Mopan Suceava (morarit si panificatie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (constructii) si Comguard Vaslui (servicii de paza si protectie).
Din toate aceste afaceri, numai businessul agricol genereaza rezultate financiare de peste 40 mil. euro anual, potrivit lui Porumboiu.
Grupul de firme condus de Adrian Porumboiu exploateaza 43.000 de hectare de teren agricol, din care 37.000 de hectare sunt suprafete cultivate cu grau (25.000 de hectare) si rapita (12.000 de hectare). Suprafetele cultivate cu grau se afla in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Neamt.
Omul de afaceri este unul dintre marii producatori agricoli de pe piata locala, seceta din acest an lovind si in afacerile pe care acesta le deruleaza in sectorul agricol. Omul de afaceri a declarat anterior ca anul acesta ar putea obtine doar jumatate din productia de grau recoltata in 2006, adica aproximativ 50.000-60.000 de tone.
"Suntem la jumatatea recoltei si nu putem face inca o evaluare clara a pierderilor", a declarat Porumboiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO