Companii

Profitul ramane in plan secund pentru un distribuitor de echipamente

16.11.2009, 23:08 52

Distribuitorul de echipamente pentru automatizari industrialeSyscom 18, care anul trecut a rulat afaceri de 17 milioane de euro,a inregistrat in primele noua luni o scadere a cifrei de afaceri cu22% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 9 milioanede euro.

"Estimez ca la sfarsitul anului 2009 veniturile vor fi cu circa20% mai mici decat in 2008. Anul viitor s-ar putea sa fie maidificil decat 2009. Profitul ramane pe plan secundar. Piata va fiin scadere, iar concurenta si mai dura. Tendinta firmelor romanestide a iesi la export se va accentua, ceea ce este un lucru bun infinal", spune Ion Andronache, actionarul majoritar al Syscom 18care detine 60% din actiuni.

Pe piata locala de automatizari, estimata de Andronache la300-400 mil. de euro intr-un an normal, activeaza peste 100 decompanii.

"Piata romaneasca de automatizari si sisteme de masura acunoscut o scadere cu aproximativ 25-30% fata de anul trecut, pefondul crizei economice, care a determinat reducerea drastica abugetelor de investitii in toate domeniile: petrol, gaze, energieelectrica, auto, metalurgie", spune Andronache.

Din punctul sau de vedere, "cauzele majore, valabile de faptpentru toata perioada de criza si pentru zecile de mii de firmeromanesti care au probleme, sunt cel putin patru: crizapropriu-zisa care a afectat intreaga economie, instalarea nouluiguvern si perioada mare pana la numirea definitiva a multordirectori de mari companii de stat, acordarea multor contracte marifirmelor straine in defavoarea firmelor romanesti, incapacitateaguvernului de a intoarce banii de la buget catre firmeleromanesti.

Printre clientii Syscom 18 se numara Petrom, Romgaz, Transgaz,Rafo, ArcelorMittal Galati, Inspet, Condmag, Armax, Confind,Arpechim sau Petrobrazi. Compania are in prezent in derulareproiecte pentru Petrom, Romgaz si Transgaz care urmeaza sa fiefinalizate pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO