Companii

Radu Stoicoviciu, PwC: In patru-sase luni vom vedea vanzari fortate, in regim de urgenta

Radu Stoicoviciu, PwC: In patru-sase luni vom vedea vanzari fortate, in regim de urgenta
07.12.2008, 15:45 93

"Exista antreprenori romani cu afaceri de dimensiuni importante care considera posibilitatea de a renunta la anumite categorii de afaceri", a spus Radu Stoicoviciu, precizand ca acestia realizeaza ca nu vor mai putea aduce valoare businessului.
Ar putea fi vorba de deal-uri mari, de peste 100 de milioane de dolari, care influenteaza mult piata de fuziuni si achizitii din Romania.
"M-as hazarda sa fac o estimare pentru 2009. Piata din Romania este puternic influentata de volumul ridicat al unor tranzactii rare, de peste 100 de milioane de dolari", a precizat Stoicoviciu.
Pentru anul acesta, reprezentantul PwC estimeaza o piata de tranzactii intre companii private de aproximativ cinci miliarde de dolari, in conditiile in care, pana in septembrie, piata a ajuns la 4,2 miliarde de dolari. Anul trecut in septembrie, valoarea totala a tranzactiilor din mediul privat se ridica la 7,3 miliarde de dolari, incluzand megatranzactia Rompetrol catre KazMunaiGaz.
La inceputul anului, Stoicoviciu estima pentru 2008 o piata de 9 miliarde de dolari, insa si-a revizuit estimarea pe parcurs ce multe deal-uri au fost amanate sau esuate.
"Pe termen mediu vom vedea din nou incercari de tranzactii. Dar pe termen scurt vedem multe tranzactii nereusite, care nu se incheie. Acest lucru provine dintr-un lucru simplu: in urma cu trei luni nivelul de evaluare era ridicat, dar in momentul de fata potentialii cumparatori nu mai sunt dispusi sa plateasca acelasi pret", spune Stoicoviciu, oferind si un exemplu in acest sens.
"Daca in primavara expectatiile vanzatorului erau de 60 de unitati, noi am facut o evaluare de 40 de unitati, iar acum ofertele cumparatorilor sunt de 20 de unitati."
O tranzactie dureaza in medie intre cinci si 10 luni, dar pe viitor vom vedea si tranzactii fulger, tranzactii ale celor care n-au incotro.
"In patru-sase luni va fi un punct de inflexiune in piata. Firmele care s-au indatorat pentru dezvoltare mizeaza ca bancile isi vor relua creditarea. Vom vedea vanzari fortate, in regim de urgenta", spune Stoicoviciu pe baza discutiilor avute cu clientii.
Pana acum piata era dominata de vanzator. Fiind mai multe cereri, mai multi cumparatori dispusi sa-si asume riscul preluarii unei noi afaceri, vanzatorul dicta jocul. De cand cu cataclismele financiare, aversiunea la risc a crescut, cumparatorii sunt putini, iar vanzatorii, din ce in ce mai multi. Acum cumparatorul face jocul. "In sens plastic, daca ieri cumparatorul trebuia sa se urce in copac sa culeaga fructele, astazi trebuie sa scuture copacul ca sa cada fructele, iar maine cumparatorul va trebui doar sa stea sub copac si fructele vor cadea", spune Stoicoviciu.
Printre "fructele care vor cadea" ar putea fi si multinationalele care vor iesi de pe piata locala ca urmare a problemelor cu care se confrunta acasa. La acest capitol, Stoicoviciu admite ca exista doua posibilitati: fie investitorii straini isi vor restrange afacerile de pe pietele emergente, acestea fiind mai vulnerabile in conditii de criza, fie investitorii straini isi vor concentra afacerile spre zonele cu crestere economica, din moment ce in tarile vestice e recesiune.
"Este de asteptat ca multinationalele sa migreze capitalul dinspre recesiune spre tarile de crestere economica. Marea majoritate a jucatorilor incearca sa-si multiplice capitalul plasandu-l in zona de crestere. (...) Este posibila si iesirea din piata a unor jucatori mari, care au probleme acasa. Dincolo de migrarea capitalului spre zonele de crestere, exista posibilitatea de aducere a capitalurilor acasa."
E dificil sa spui cu certitudine ce va fi in 2009, admite Stoicoviciu.

Radu Stoicoviciu
·Lucreaza de 16 ani la biroul local al celei mai mari firme de consultanta si audit, PricewaterhouseCoopers.
·Cu o buna expertiza in privatizari, proiecte de finantare, tranzactii si evaluare, in prezent conduce departamentul de Corporate Finance (finante corporatiste).
·A asistat clienti din diferite industrii si a participat la negocieri de fuziuni si achizitii, atat de partea cumparatorului, cat si de partea vanzatorului.
·A condus privatizarea Electrica Muntenia Sud, vanduta cu 820 de milioane de dolari catre compania italiana ENEL.

Jucatori din piata de M&A la momentul actual
Cumparator 1: Fac tranzactii in momentul de fata. Sunt cumparatori bogati din perspectiva cash-ului de care dispun, cu un apetit ridicat pentru risc si care nu au o viziune pe termen mediu ca s-ar putea intampla o situatie catastrofala. Mai sunt cumparatori care au o strategie clara, nu speculatori, ci investitori strategici, precum firmele de private equity.

Cumparator 2: Nu fac tranzactii in momentul de fata, decat daca este ceva extrem de interesant. In patru - sase luni va fi un punct de inflexiune in piata, cand vom vedea vanzari fortate, in regim de urgenta, "fire sales". Sunt cumparatori activi, cauta sa se pozitioneze de pe acum in piata, urmaresc tinta.

Cumparator 3: Au avut intentia de a face achizitii, dar au inghetat procedurile. Acum nu au o strategie clara, asteapta sa vada ce se intampla, dupa principiul "wait and see". Nu fac titluri in presa, nu angajeaza consultanti.

Cumparator 4: Stiu clar - "Nu mai facem achizitii".

Vanzator 1: Vand acum din cauza ca sunt fortati sa vanda. Vom vedea firme care vor incerca sa supravietuiasca, nu care vor vinde ca si-ar dori sa vanda. Sunt firme cu un grad de indatorare mare, nu se inteleg cu bancile sa faca roll-over pe credite (reinnoirea liniilor de finantare - n.red.). O subcategorie a vanzatorului 1 sunt acele firme din sectoarele unde cererea va avea o curba descendenta pe termen mediu. Isi vor ajusta nivelul asteptarilor la nivelul cererii. Ar putea intra in proceduri de lichidare sau insolventa.

Vanzator 2: Vor sa vanda acum, dar nu pentru ca sunt fortati sa vanda, ci isi dau seama ca pe termen mediu si lung, in jur de doi ani, nu vor reusi sa adauge valoare businessului fata de momentul actual. Nu sunt siguri pe capacitatea lor de finantare pe termen mediu si lung. Se intreaba: "De ce sa mai stau inca trei ani, daca afacerea mea va valora tot atat?".

Vanzator 3: Reprezinta majoritatea la momentul actual. Cauta posibilitati de a-si vinde afacerea, dar nu vand acum, pentru ca nu sunt dispusi sa accepte preturile de acum. Unii sunt optimisti si cred ca peste un an vor obtine un pret mai bun. Sunt oameni care au acces la finantare, au un business relativ solid. O subcategorie a vanzatorului 3 sunt cei inconstienti. Detin niste afaceri si nu realizeaza ca se indreapta spre situatia de faliment.
Vanzator 4: Nu vor sa vanda businessul. De cele mai multe ori, sunt detinute de un antreprenor roman. Cred in sansa lor de a perpetua afacerea de familie, fiind vorba de afaceri cu dimensiuni considerabile. Multi dintre ei, atunci cand Romania era pe o panta ascendenta, nu concepeau ca afacerea sa paraseasca familia. Numarul vanzatorului 4 este in scadere. Din ce in ce mai multi gandesc nuantat, iau in calcul posibilitatea sa lase mostenitorilor ceva mai concret, ceva mai lichid decat o afacere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO