Companii

RATB investeste 220 mil. euro in liniile de tramvai, in autobuze si troleibuze

RATB investeste 220 mil. euro in liniile de tramvai, in autobuze si troleibuze

Anul trecut regia a fost dotata cu 400 de autobuze noi marca Mercedes

21.03.2007, 19:14 35

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 550 de milioane de lei (circa 160 de milioane de euro), in crestere cu peste 7% in lei fata de anul precedent.
Totodata, in acest an se vor realiza investitiile in modernizarile liniilor de tramvai si autobuze, precum si in achizitia de noi mijloace de transport, care se vor ridica la 220 de milioane de euro.
"Cresterea pe care ne-am bugetat-o in acest an va fi determinata de innoirea parcului auto, urmand sa se mai achizitioneze inca 100 de autobuze Mercedes Citaro si 60 de troleibuze Astra Bus. Totodata, se va implementa noul sistem de taxare si se va moderniza infrastructura liniilor de tramvai. Acest lucru va avea ca efect cresterea vitezei comerciale si reducerea intervalului de succedare intre vehicule, si va fi vizibil asupra incasarilor", a spus Mihai Vladarau, sef servicii relatii publice RATB.
Valoarea investitiilor realizate in anul 2007 se va ridica astfel la 220 de milioane de euro, fiind finantate din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
"Exceptie face proiectul 'Sistem Automat de Taxe', care este finantat de BEI (Banca Europeana pentru Investitii) si CGMB, in parti egale", a precizat Vladarau.
Astfel, anul acesta vor fi modernizate liniile de tramvai pe bulevardele Marasesti si Octavian Goga, precum si pe bulevardul Titulescu, pe soselele Chitila, Progresul, Mihai Bravu si pe Calea Vacaresti, precum si de la Calea Vitan la Big Berceni si de la Calea Vitan la Bucur Obor. Liniile de troleibuz vor fi modernizate pe Calea Vacaresti, Bulevardul Tineretului, Bulevardul Dimitirie Cantemir, intre Piata Sudului si Piata Unirii. In acelasi timp, vor fi modernizate si autobazele din Alexandria si Ferentari precum si a depoului Dudesti. "In acest an se va organiza si o noua licitatie pentru achizitia a 500 de autobuze noi, iar in prezent are loc evaluarea ofertelor de licitatie la achizitia a 100 de tramvaie noi", a mai spus Vladarau.
Anul trecut RATB a inregistrat afaceri de 511,7 milioane de euro, cu 8% mai mult in lei fata de 2005. Cresterea a venit, la fel, pe baza cresterii capacitatii de transport oferite si a reducerii intervalului de succedare intre vehicule, potrivit reprezentantilor companiei.
"Anul trecut regia a fost dotata cu 400 de autobuze noi marca Mercedes, ceea ce a dus la cresterea capacitatii de transport", a mai spus Vladarau.
Cea mai mare parte a incasarilor RATB provin din abonamente, restul fiind acoperit din vanzarea de bilete. "Veniturile din abonamente reprezinta 65% din totalul incasarilor", a precizat Vladarau.
Anul trecut RATB a introdus pe piata cardurile cu CIP, care au o durata de viata de peste cinci ani.
"Cardurile pot fi utilizate atat prin integrarea celor doua sisteme de transport (RATB si Metrorex) cat si, in viitor, la plata unor servicii precum accesul in parcari, stadioane sau librarii. Tot in viitor reincarcarea cardurilor va fi posibila prin telefon mobil, Internet sau card bancar", a mai spus Vladarau. Compania a vandut pana acum 115.000 de carduri de acest tip. "Impactul a fost deosebit de pozitiv, in special in randul tinerilor", a precizat seful de servicii de relatii publice.
Un abonament lunar la RATB pe toate liniile urbane costa 40 de lei, un abonament pe o linie urbana costa 25 de lei, iar unul pe doua linii urbane 30 de lei.
Pretul abonamentelor este redus la jumatate pentru elevi si studenti.
"Ultima majorarea a tarifelor s-a facut la 01.11.2005. Propunerile de modificare a tarifelor la ransportul public de calatori au la baza, in principal, analiza nivelului indicelui preturilor de consum. Totodata, se mai au in vedere veniturile si cheltuielile realizate, gradul de innoire a parcului sau modernizarea infrastructurii", a spus Vladarau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO