Companii

Regele lemnului: povestea austriacului care a ajuns să exporte la japonezi cherestea românească de 150 mil. euro

Cel mai puternic om din prelucrarea lemnului: Ajungem la afaceri de jumătate de miliard de euro şi continuăm investiţiile

Autor: Ioana David

10.11.2012, 11:55 2710

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care deţine mai multe fabrici de cherestea şi panouri din lemn pe piaţa locală, spune că anul acesta va ajunge la un business de aproximativ jumătate de miliard de euro, în creştere cu 15% comparativ cu nivelul din 2011, pe fondul creşterii producţiei.

Cum a învăţat afacerile cu lemn?

Omul de afaceri austriac investeşte în industria lemnului numai în România, în timp ce afacerile din Austria se bazează pe real estate. Spre exemplu, acum are în construcţie un hotel de 200 de camere la Viena.
 
Afacerile familiei Schweighofer au prins contur în 1956, când părinţii lui Gerald Schweighofer au preluat managementul unui gater care avea trei angajaţi, dar treptat au crescut producţia. În 1975 Gerald Schweighofer începe să se implice în afacerile familiei, iar în 1995 a achiziţionat un gater în Republica Cehă. În 1998, compania deţinută de familia Schweighofer a fuzionat cu o altă companie, Stora Enzo Timber, punând bazele celui de-al doilea jucător pe piaţa mondială a lemnului. Câţiva ani mai târziu, familia Schweighofer şi-a vândut acţiunile către Stora Enzo, ieşind din business.
 
La începutul anilor 2000 au început să se concretizeze şi afacerile familiei în România. Gerald Schweighofer spune că a decis să investească în România pentru că există un potenţial uriaş în ceea ce priveşte pădurile, dar şi forţa de muncă este atractivă.
 
Prima investiţie locală s-a finalizat în 2003, când a deschis fabrica de cherestea de la Sebeş în urma unei investiţii de 100 mil. euro, unitatea de producţie întinzându-se pe o suprafaţă de 35 de hectare.
 
Cinci ani mai târziu a ajuns la final cu o investiţie de 115 milioane de euro într-o altă fabrică de cherestea plasată însă la Rădăuţi. Aceste două fabrici sunt cele mai mari pe care le deţine în România.
 
"În jur de 85% din producţie merge la export, procent care se va menţine stabil în ur­mătorii ani. O treime din export ajunge în Japonia, pentru că aici sunt cele mai bune preţuri. Piaţa vest-europeană «a intrat la apă», iar prognozele nu sunt din cele mai bune. În acest context ne focusăm pe Japonia şi Orientul Mijlociu", a spus Gerald Schweighofer pentru ZF.

Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare business din industria locală de prelucrare a lemnului, depăşind ca rulaj chiar şi Romsilva, care administrează pădurile statului şi care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 284 mil. euro. Schweighofer deţine fabrici la Rădăuţi, Sebeş, la Siret şi la Comăneşti.

 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels