Retail&Agrobusiness

„Accizele la băuturile alcoolice trebuie corelate cu puterea de cumpărare a românilor“

Autor: Cristina Belu

23.01.2015, 00:05 190
Statul român colectează circa 85 de milioane de euro anual din acciza la alcool (fără bere şi vin), în timp în ce ţări precum Bulgaria sau Slovacia, unde consumul de băuturi spirtoase este mai redus, iar populaţia de două ori mai mică, valoarea accizelor a ajuns la 95 de milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv 196 de milioane de euro pentru Slovacia.
 
„În mod normal, după con­sumul raportat, Româ­nia ar trebui să fie o ţară care să colecteze foarte mulţi bani din consumul de băuturi alcoolice”, a de­clarat Florin Rădulescu, preşe­dintele Asociaţiei Producătorilor şi Impor­tatorilor de Băuturi Spirtoase Spirits Romania, în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2014, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană din punctul de vedere al consumului de alcool pur, cu 14,4 litri per capita anual. Din acest consum, băuturile spirtoase reprezintă 21%, în timp ce berea şi vinul contribuie cu 79% la această cifră.
 
Piaţa nefiscalizată a băuturilor spirtoase atinge anual 170 de milioane de litri, adică 75% din totalul pieţei, cele mai consumate băuturi la negru fiind ţuica şi palinca realizate în gospodării, băuturile de contrabandă, cele produse ilegal din alcool etilic sau denaturat, alcool medicinal sau produse cosmetice (apă de gură) consumate ca atare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO